Beogradski region dobio najviše para za razvoj iako je najrazvijeniji

Iako istočna i južna Srbija imaju najviše potrebe za novcem kako bi se razvile, prošle godine ubedljivo najviše novca dobili su Beograd i Vojvodina.

Beograd, (Izvor: Envato)

Najviše sredstava za podsticaj regionalnog razvoja u 2023. godini dobio je Beogradski region iako je najrazvijeniji u Srbiji, pokazuju podaci koje je objavila Agencija za privredne registre.

Za podsticaje je ukupno dato 232 milijarde dinara od čega za Beograd 94,9 milijardi, za Vojvodinu 69,6 milijardi dinara, Šumadiju i Zapadnu Srbiju 43,4 milijardi, a za Južnu i Istočnu Srbiju 23,8 milijardi dinara.

Beograd

U beogradskom regionu, 65 velikih privrednih društava dobilo je najviše novca za razvoj, u ukupnom iznosu od 54,1 milijardu dinara, a za njima slede i 740 mikro, malih i srednjih preduzeća koja su dobila 13,9 milijardi dinara podsticaja.

Što se tiče namene, najviše novca je dato za saobraćajnu infrastrukturu, skoro 60 milijardi, a onda i za naučno-istraživački rad i razvoj, i to 15 milijardi dinara.

Vojvodina

U Vojvodini je najveće podsticaje u ukupnom iznosu od 24,7 milijardi dinara dobilo 120.816 poljoprivrednih gazdinstava.

Najviše novca dato je za poljoprivredu – 26,3 milijarde dinara, zatim 13,7 za podsticanje proizvodnje i 6,7 milijardi za saobraćajnu infrastrukturu.

Zapadna Srbija i Šumadija

U Zapadnoj Srbiji i Šumadiji, ukupni podsticaji su bili 43,4 milijarde dinara.

Najviše novca dobilo je 123.851 poljoprivredno gazdinstvo u ukupnom iznosu od 12,4 milijardi dinara.

Južna i Istočna Srbija

Region Južne i Istočne Srbije dobio je podsticaje u ukupnom iznosu od 23,8 milijardi dinara. Od tog novca, najviše je otišlo na 75.271 poljoprivredno gazdinstvo u ukupnom iznosu od sedam milijardi dinara.

Za zapošljavanje dato je 2,1 milijardi dinara, za podsticanje poljoprivrede sedam milijardi, a podsticaje proizvodnje 3,7 milijardi dinara.

Katarina Pantelić / Nova ekonomija

Više o ovoj temi čitajte na: