Nova ekonomija: Beograd na vodi se širi se na Novi Beograd, Čukaricu…

Beograd na vodi se prostire na 100 hektara u strogom centru Beograda, poklonjenih investitoru. Vlada Srbije sad hoće da ga proširi za još 327 hektara.

Nove granice Beograda na vodi

Beograd na vodi će biti drastično proširen, zauzeće deo Novog Beograda, Čukarice i ceo Sajam, otkriva Nova ekonomija.

Kako piše ovaj portal, Vlada Srbije predložila je da se Beograd na vodi proširi za još 327 hektara, koji obuhvataju ceo prostor Sajma, Čukarički rukavac, zonu oko Mostarske petlje, sve parcele na opštini Čukarica do Hipodroma, zatim da projekat preko Starog železničkog mosta pređe na Novi Beograd (takozvano Savsko priobalje), ali i na nove parcele u starom gradskom jezgru. 

Zašto je to važno?

Omiljeni projekat vlasti sve do pojave EXPO-a, neprestano se širi, zauzimajući sve veći i veći deo Savskog amfiteatra, a sada sa već zauzete dve opštine – Savski venac i Stari grad prelazi na još dve – Novi Beograd i Čukaricu.

Beograd na vodi se zida na osnovu lex specialis-a prema kojem je oslobođen mnogih zakonskih ograničenja koja bi inače imao, a još u svom izvornom, manjem obliku, bio je predmet oštrih kritika urbanističke i arhitektonske javnosti, budući da prostor na kome se nalazi niti saobraćajno može da podrži toliki broj stanovnika i automobila, niti izgradnja oblakodera na obali reke u podnožju padine odgovara pravilima struke.

Šira slika

Ugovor o realizaciji projekta Beograd na vodi potpisan je 2015. godine, kada je najavljeno da će vrednost investicije biti 3,5 milijardi evra.

Kompaniji Beograd na vodi je, bez naknade, inicijalno ustupljeno oko 100 hektara građevinskog zemljišta na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Srbiji.

Pošto srpsko zakonodavstvo nije dozvoljavalo eksproprijaciju zemljišta radi gradnje stambenog i poslovnog prostora, usvojen je lex specialis kojim je Beograd na vodi izuzet iz primene ovog dela našeg zakonodavstva. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: