Kada bi mogli da „padnu“ beogradski izbori: U raljama praznika

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić očekuje da će beogradski izbori biti raspisani u narednih sedam, osam dana, nakon što bude izabran predsednik Skupštine Republike Srbije koji mora da raspiše izbore. Od ponedeljka teče rok od mesec dana za raspisivanje izbora, a prvi mogući datum koji se pominje je 28. april.

Lokalni izubori u Srbiji su u nedelju, a danas u ponoć počinje izborna tišina. (Foto: Envato)

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić očekuje da će beogradski izbori biti raspisani u narednih sedam, osam dana, nakon što bude izabran predsednik Skupštine Srbije koji mora da raspiše izbore. Od ponedeljka teče rok od mesec dana da beogradski izbori budu raspisani, a prvi mogući datum koji se pominje je 28. april.

Međutim:

Prvi mogući dan za održavanje izbora, 28. april, nije zgodan, jer dolazi uoči prvomajskih praznika, koje će mnogi birači spojiti sa uskršnjim.

Naime, Prvi maj pada u sredu, a neradan je i četvrtak, 2. maj. Već od sutradan, 3. maja kada je pravoslavni Veliki petak, počinje neradni period koji se završava 6. maja.

Dakle, posle 28. aprila, građani Srbije radiće samo dva dana, a potom imaju “raspust” od gotovo nedelju dana.

Ko će sprečiti ljude da “štrpnu” dva dana od starih godišnjih odmora, pa da već poslednjeg petka pre praznične sedmice, ne pobegnu iz grada na zasluženi predah i preskoče izbore?

Ako je istina da su za izbore 17. decembra birači dovoženi u glavni grad, jedino rešenje je da se postave barikade na Vrčinu, ali to nije ni pametno ni izvodljivo.

Za to vreme u opoziciji:

Potpredsednik Narodnog pokreta Srbije Đorđe Stanković je izjavio da koalicija „Srbija protiv nasilja” može da bude u pravu što se tiče izveštaja ODIHR-a, ali da „mora da se sprema na identične izborne uslove“ na izborima u Beogradu, kao za lokalne izbore u mnogim gradovima Srbije.

Ovo mišljenje ne deli Zoran Lutovac iz Demokratske stranke: „Ne smemo pristati na iste izborne uslove, jer bi to značilo ponavljanje izborne krađe”, poručio je Lutovac.

Sličan stav ima i Dragan Đilas iz SSP. Kao idealno rešenje nastale krize, Đilas predlaže lex specialis kojim bi se izbori odložili dok se ne primene sve preporuke ODIHR-a o čemu bi konačan sud trebalo da pruži opozicija. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: