Beograd i Priština u Briselu o dinaru

Nikakvog pomaka u dijalogu nema već godinama, a na stolu je odluka Centralne banke Kosova o o zabrani korišćenja dinara.

Ilustrativna fotografija (Foto: Kompas)

Sastanak predstavnika Beograda i Prištine u vezi sa gorućim problemom Srba na Kosovu i Metohiji nastavlja se danas. Nikakvog pomaka u dijalogu nema već godinama, a na stolu je odluka Centralne banke Kosova o o zabrani korišćenja dinara.

Šira slika:

U Briselu su prošle nedelje razgovarale delegacije koje su predvodili glavni pregovarači: direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i potpedsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi. Njih dvojica razgovarali su sa Miroslavom Lajčakom.

Ko je šta rekao:

Petković je tada izjavio je da je tokom trilateralnog sastanka srpska delegacija istakla sve što otežava opstanak Srba na Kosovu i da je za Srbiju važno da u dijalogu nađe rešenje koje će uključivati upotrebu dinara. Miroslav Lajčak je ocenio da je sastanak pokazao da će implementacijom Sporazuma o putu normalizacije morati da se pozabave na najvišem nivou – na sastanku lidera.

Lideri otežavaju:

Premijer Kosova Aljbin Kurti ponovio je da dijalog u Briselu nije prvi prioritet njegove vlade, optuživši Beograd da “stalno krši dogovor”. Na to je reagovao Petar Petković, ističući da su Kurtiju prioritet napadi na Srbe. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: