Beograd i do godinu dana ne isplaćuje vaspitačicama dnevnice za rekreativni boravak dece

Vaspitačice svojoj deci ne mogu da plate rekreativni boravak na koji vode tuđu decu. A još im Beograd za taj posao 12 meseci duguje dnevnice.

?

Vaspitačice u beogradskim vrtićima i po godinu dana moraju da čekaju da bi im Grad Beograd isplatio dnevnice za brigu o deci tokom rekreativnih boravaka, iako su roditelji te dece ceo put, uključujući i dnevnice isplatili odmah, odnosno najčešće i pre samog puta.

Šta je problem?

Boravak dece, primera radi, u RJ Rudnik na Rudniku, prošle i ove godine, koštao je 26.530 dinara. Na računu za to putovanje, roditeljima je jasno naznačeno da u tu cenu ulazi i dnevnica vaspitača od 6.176 dinara, s tim što kad se odbije PDV, vaspitačicama od toga ide 4.000 dinara. Međutim, i tih 4.000 ide sporo. Jer, iz nepoznatih razloga, Grad Beograd ovaj novac drži kod sebe mesecima, a u nekim slučajevima čak i čitavih godinu dana pre nego što ga plati vaspitačicama.

Gde je rešenje?

Sindikat radnika predškolskog vaspitanja je pokušao da problem reši sastankom sa Centrom dečijih letovališta i oporavilišta, u koji deca najčešće odlaze na rekreativne boravke, ali niko nije hteo da ih primi. Zato sada sindikat organizuje skupljanje potpisa za peticiju kojom će tražiti izmenu postojećeg stanja.

O kom novcu se radi?

Kako navode sindikalci „preko poreza na dnevnice vaspitačica“ u budžet se slivaju „desetine miliona dinara“ odmah po uplati roditelja.

„Ako imate jedno dete u vrtiću, a drugo u osnovnoj školi, treba vam 73.435 dinara za sedam dana rekreativnog boravka. „Ako ste slučajno pomoćna kuvarica u vrtiću, a suprug vam je takođe zaposlen u vrtiću, recimo kao vozač, dakle, oboje na platama oko 50.000 dinara, vaša deca Rudnik i Orašac mogu samo da sanjaju“, kažu u sindikatu, a prenosi Mašina.rs.

Nova ekonomija

Više o ovoj temi čitajte na: