Kako je Belgija pretrpala zatvore, pa poslala zatvorenike na produženi raspust

Belgija je u problemu. Nakon što su vlasti odlučile da i osuđenici na kratke kazne moraju u zatvor, shvatili su da je to previše ljudi za tako malo zatvora. Sad ih zato puštaju – na odmor.

Zatvor, ilustracija (Foto: Envato)

Frans pres je imao uvid u dokument kojim je Generalna uprava zatvorskih ustanova Belgije tražila od direktora zatvora da delu zatvorenika odobravaju „odmore“ svakog drugog meseca.

Šta se dogodilo:

Vlada Belgije primorana je da odobri neobične mere da bi rešila „dramatičnu prepunjenost“ zatvora otkad je prošle godine uvela obavezno izdržavanje kratkih kazni u zatvoru. U 38 zatvora u Belgiji je 12.300 zatvorenika, a kapacitet zatvora je 10.743. Prošlog leta belgijski ogranak Međunarodne opservatorije za zatvore je upozorio na rizik od velikog porasta broja zatvorenika od 1. septembra 2023. i stupanja na snagu zakona kojim je postalo obavezno da osuđeni na šest meseci do dve godine zatvora provedu najmanje jednu trećinu kazne u zatvoru. 

Kako je bilo pre:

Ranije je velika većina njih automatski stavljana pod nadzor sa elektronskom narukvicom i puštana na uslovnu slobodu nekoliko meseci kasnije – saopštila je organizacija za prava zatvorenika. 

Mera produženog odmora ne odnosi se na osuđene zbog terorizma i seksualnog nasilja. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: