Banke u Srbiji zaradile više od milijardu evra prošle godine

U 2023. godini, Rajfajzen banka bila je najprofitabilnija banka u Srbiji sa ostvarenom dobiti od 21,4 milijarde dinara, a Dunav osiguranje je prvo na listi osiguravača, sa premijom koja je lane premašila 40 milijardi dinara, objavio je mesečnik Biznis i finansije.

Foto: Envato

Rezultati banaka

Ovakav rezultat Rajfajzena delimično je posledica jednokratnih efekata nakon što je ova banka preuzela Kredi Agrikol banku, prenosi BiF.

Inteza je na drugom mestu sa dobiti od 21 milijarde dinara, na trećem je Unikredit banka sa zaradom od 18,5 milijardi dinara, OTP banka je uknjižila 16,7 milijardi dinara dobiti i zauzela četvrtu poziciju, dok je peta NLB.

Prema podacima u godišnjoj ediciji mesečnika Biznis i finansije, neto dobit banaka u 2023. dostigla je 122,2 milijarde dinara, nakon što je većina igrača na tržištu ostvarila rekordni krajnji rezultat u svojoj istoriji, a prosečan prinos na kapital bankarskog sektora iznosio je oko 15 odsto.

Banke su u prvom tromesečju ove godine ostvarile dobit od 43,3 milijarde dinara, što je povećanje od 29 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali je teško očekivati da će se ovakav tempo rasta nastaviti do kraja godine, ocenjuje se u ediciji Finansije TOP.

Osiguravajuće kompanije

Prošle godine, Dunav osiguranje je bilo prvo na tržištu sa premijom nešto većom od 40 milijardi dinara, odnosno tržišnim učešćem od 26 odsto.

Sledi Đenerali osiguranje Srbija sa premijom od blizu 29 milijardi dinara i 18,7 odsto tržišnog učešća, dok je na trećem mestu Viner štediše osiguranje sa premijom od 17,4 milijardi dinara i 11,3 odsto tržišnog učešća.

Sledi DDOR Novi Sad koji je prikupio 16,9 milijardi dinara premije i ima udeo na tržištu od 10,9 odsto, a na petoj poziciji je Triglav osiguranje sa 11,3 milijarde dinara premije i 7,3 odsto tržišnog učešća, pokazuje rang lista ekonomskog mesečnika Biznis i finansije.

Osiguravajuća društva u Srbiji su 2023. ostvarila ukupnu premiju od 155,25 milijardi dinara, za 22 milijarde više nego 2022. godine.

(Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: