Auto-put kroz Beograd postao moto put: Koja su nova pravila i kakva su ograničenja brzine?

Ministar saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je nove izmene na autoputu kroz Beograd koji se od sada zove motoput.

Ilustrativna fotografija, Pixabay

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o kategorizaciji državnih puteva i tom uredbom su prvi put u Srbiji uvedeni novi putevi – motoputevi. Tokom narednih 50 dana radiće se i na zameni tabli, a žuta traka ostaje otvorena samo za vozila hitne službe.

Na motoputu 100km/h, osim kroz naseljena mesta

Reč je o brzim saobraćajnicama na kojima je ograničenje brzine 100 kilometara na čas, osim kroz naseljeno mesto, gde se vozila mogu kretati brzinom do 80 kilometara na čas.

To znači da se od petlje Dobanovci do petlje Bubanj potok, na tom motoputu može voziti brzinom od 100 kilometara na sat, a kroz sam grad, na delovima koji prolaze kroz Novi Beograd i u delu posle Hitne pomoći prema Bubanj potoku, moguće je voziti 80 kilometara na sat, poručio je Vesić.

Od danas izmena 318 znakova i 25 velikih tabli

Zamena svih kompletnih siginalizacija kreće od danas i trajaće 50 dana.

Izmene se odnose i na bivši auto-put kroz Beograd, koji je izgradnjom obilaznica oko Beograda postao gradski bulevar, kaže Vesić podsećajući da je on preimenovan u motoput.

Vreme

Više o ovoj temi pročitajte na: