Naučnici otkrili još jedan gigantski vulkan na Marsu

Letelice niza zemaljskih država su ispucale milione fotografija Marsa, poput ove koju je još 1970-ih složio američki Viking 1. Pa opet, do pre neki dan niko nije uočio peti gigantski vulkan na Crvenoj Planeti.

Kompozitna fotografija orbitera Viking 2 prikazuje neke od gigantskih geoloških struktura na Marsu. Vales Marineris je u centru, uz levi rub se vide tri manja od četiri vulkana visije Tarsis. Zapadno od Marinerisa je Noktis Labirintus. Naučnici veruju da je kružna struktura do sada neprimećen, devet kilometara visoki vulkan. (Foto: NASA/JPL-Caltech/USGS/Kompas)

Mars je dom ne samo najvišeg vulkana u Sunčevom sistemu, nego, do sada se smatralo, četiri najviša. Zapravo, ako naučnici potvrde preliminarnu procenu, pet.

Naime, odavno su poznati 27 kilometara visoki Olimpus i tri nešto niža giganta na visoravni Tarsis. Planetolozi su sada uočili i u tom poređenju patuljasti vulkan i provizorno ga nazvali Noktis, navodi astronom Fil Plejt.

Patuljak krupniji od Zemljinog Everesta

Noktis je, međutim, patuljast samo u poređenju sa Olimpusom i sabraćom – sa vrhom na oko 9.000 metara i dalje je viši od zemaljskog Everesta. Everest je izrastao do 8.848 metara nadmorske visine.

Visina planina na Marsu se izražava u odnosu na prosečnu visinu planetarne površine, jer na Marsu nema tečne vode.

Poput džinova sa severa, Noktis je takozvani štitasti vulkan, nastao milenijima sporog izlivanja lave. Baza mu je prečnika oko 450 kilometara.

Pa kako ga do sada niko nije uočio? Posebno poslednjih godina, otkako su zemaljske letelice detaljno mapirale Mars do razmere od par desetina centimetara.

“Novi” vulkans se nalazi zapadno od Vales Marinerisa, ogromne pukotine na površini Marsa, 3.5000 kilometara duge i do sedam kilometara duboke. Noktis sedi usred haotične oblasti nazvane Noktis Labirintus.

Naučnici pod vođstvom Paskala Lija, člana tima SETI koji traga za vanzemaljskom inteligencijom i Instituta za Mars, zapravo su tragali za tragovila vodenog leda u toj oblasti kada su shvatili da vide obrise vulkana, objavio je Plejt na svom blogu.

Skriven u košmarnom pejzažu Noćnog Lavirinta

“Uvrnuto je što se vulkan sve vreme krio na otvorenom,” napisao je u blogu, uz primedbu da otkriće još prolazi proveru i da je samo neformalno najavljeno.

Mars je upola manjeg prečnika od Zemlje, ali pošto nema okena, dostupna površina je otprilike ista. Međutim, na toliko manjoj sferi utoliko su upečatljive gigantske formacije poput vulkana Tarsisa, kanjona Mornara ili depresije Helas na jugu. (Kompas)