Četiri srpske firme pod američkim sankcijama

SAD su uvele sankcije za više od 500 subjekata, uključujući pojedince i firme koji “omogućavaju, orkestriraju, učestvuju i na drugi način podržavaju transfer kritične tehnologije i opreme u rusku vojno-industrijsku bazu“. Među njima su i firme iz Srbije.

Četiri kompanije iz Srbije su na novoj listi sankcija koje su SAD su uvele 24. februara, na dan obeležavanja druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Sankcije su uvedene za više od 500 subjekata, uključujući pojedince i firme koji “omogućavaju, orkestriraju, učestvuju i na drugi način podržavaju transfer kritične tehnologije i opreme u rusku vojno-industrijsku bazu“, navodi se u saopštenju.

Ko je sankcionisan i zašto?

•            Preduzeće „Kominvex DOO Beograd“. Navodi se da je izvezlo robu i opremu vrednu više desetina miliona dolara ruskim elektronskim kompanijama.

•            Kompanija „Soha Info DOO Novi Banovci“. Kaže se da je izvezla u Rusiju elektroniku dvostruke namene vrednu milione dolara.

•            Kompanija „Goodforwarding DOO“ Beograd – jer je od 24. februara 2022. godine, kako se navodi, obavila stotine isporuka u Rusiju, u kojima se i nalazila elektronska roba neophodnu za proizvodnju projektila, dronova i municije.

•            Kompanija za istraživanje i razvoj TR Industries sa sedištem u Srbiji, specijalizovana za razvoj elektronske radio opreme, obaveštajnih optoelektronskih sistema i navigacionih sistema.  Navodi se da je TR Industries poslala artikle kao što su integrisana kola i višeslojni keramički kondenzatori u Rusiju, a glavni primalac pošiljki iz TR Industries bila je ruska kompanija Arteks, koja se bavi veleprodajom mašina alatki, montažom mašina i opreme i popravkom opreme.

Šira slika:

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da su godišnjica invazije, kao i smrt zatvorenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, „podsetnik da predsednik Rusije Vladimir Putin otvoreno ne poštuje ljudski život“.

Ove sankcije ciljaju na pojedince i entitete širom sveta koji doprinose ruskoj vojno-industrijskoj bazi, uključujući transfer kritične tehnologije i opreme. Taj potez odražava širi međunarodni odgovor na rusku agresiju i pokušaje da se oslabi ruska ratna mašina dok se pruža podrška Ukrajini.

Američki Stejt department i Ministarstvo finansija su tokom prethodne dve godine, zajedno sa današnjim merama, stavile pod sankcije više od 4.000 subjekata zbog ruske invazije na Ukrajinu.

(Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: