Vučić razgovarao telefonom sa Šolcom: Zahvalio mu se i zatražio pomoć

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom o situaciji na Kosovu, mestu i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i evropskom putu Srbije i ekonomskoj saradnji s Nemačkom, objavljeno je danas na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Aleksandar Vučić i Olaf Šolc (Foto: Instagram/buducnostsrbijeav)

„Dobra i otvorena razmena mišljenja sa Šolcom o svim pitanjima od obostranog interesa, o situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o veoma uspešnoj ekonomskoj saradnji i stalnom povećanju trgovinske razmene između naše dve zemlje“, naveo je Vučić.

Zatražio pomoć Nemačke za Srbe na KiM

On je dodao da su razmenili mišljenja i o svim delikatnim pitanjima u kontekstu aktuelnih globalnih dešavanja, kao i da su posebno razgovarali o mestu i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i o evropskom putu Srbije.

Vučić je istakao da je podrobno obavestio kancelara Šolca o gotovo nepodnošljivom stanju po srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, kao i o upornom izbegavanju Prištine da izvrši svoje prihvaćene i potpisane obaveze, pogotovo u pogledu formiranja Zajednice srpskih opština.

„Naglasio sam da nam je na tom, ne uvek lakom putu, potrebna pomoć naših partnera, kakva je i Nemačka, te da računamo na nastavak podrške evrointegracijama, kao i na konkretne podsticaje koji bi dali novi zamah nastavku reformskih procesa i novu energiju zemljama kandidatima na EU putu“, preneo je Vučić.

Zahvalio Šolcu na investicijama

On je u razgovoru sa Šolcom ponovio da se Srbija dosledno zalaže za intenziviranje diplomatskih aktivnosti u kontekstu svih aktuelnih sukoba i otvorenih pitanja koja opterećuju Evropu i region Zapadnog Balkana, što je do sada uvek i pokazivala u svim forumima i inicijativama.

Vučić je zahvalio Nemačkoj na posvećenosti odličnim ekonomskim odnosima sa Srbijom i velikim investicijama koje su u znatnoj meri doprinele brzom napretku Srbije, a posebno se osvrnuo na ogromne potencijale za ulaganje koji su se otvorili u okviru Ekspo 2027.

„Izrazio sam uverenje da će nemačke kompanije pronaći interes u nekim od najvećih projekata čija realizacija će dugoročno doprineti snažnom rastu Srbije i povezivanju celog regiona“, dodao je Vučić.

FoNet