Albanija dobija fabriku za proizvodnju litijum-jonskih baterija

U Albaniji će biti izgrađena prva fabrika litijum-jonskih baterija. Ali njihova namena nisu električni automobili, već skladištenje struje iz obnovljivih izvora.

Litijum-jonske baterije i dalje nemaju alternativu (Foto: Envato)

U Albaniji će biti izgrađena prva fabrika za proizvodnju litijum-jonskih baterija u saradnji kompanija Vega Solar i indijske Sainik Industries – Getsun Power.

Kapacitet fabrike biće 100 megavata godišnje, a razlog zašto se ovo radi baš u Albaniji je u tome što ova država nema reverzibilne hidroelektrane, koje bi se koristile za skladištenje struje koju solarne i vetroelektrane proizvedu u vreme kada za tolikom količinom energije nema potrebe.

Problemi sa strujom

Albanija je zemlja koja izložena suši i često se okreće hitnom uvozu struje. Vega Solar je do sada instalirala i održavala krovne solarne elektrane, a sada misli da će preko velikih baterija pomoći da se viškovi struje koji se ne potroše, a proizvedu ih solarne i elektrane na vetar, uskladište.

To je do sada uglavnom važilo za vrlo skup i nerentabilan sistem, ali Vega smatra da ima prostora za ovakav proizvod.

Šira slika

Zbog energetske tranzicije ka čistijim izvorima države imaju sve više teškoća da izbalansiraju opterećenje do kog dolazi kad elektrane na struju ili vetar proizvode više struje nego što se troši, ili obratno kad proizvode manje nego što je potrebno.

Konvencionalno rešenje za ovaj problem je izgradnja reverzibilnih hidroelektrana, koje te viškove zelene energije mogu da uskladište, a zatim tu struju koriste kada je potrebno, recimo noću kad nema sunca ili kada ne duva vetar.

Međutim, izgradnja RHE je skup i dugotrajan postupak, pa se često pokušavaju i drugačija rešenja. Baterije su, međutim, zbog izuzetno visoke cene proizvodnje, najčešće isključivane iz razmatranja.

(Nova ekonomija)

Više o ovoj vesti čitajte na: