Ako je čovek uz pomoć veštačke inteligencije došao do novog izuma, ko je nosilac patenta, AI ili čovek?

Razvoj i sve veća primena veštačke inteligencije predstavljaju nove izazove u zaštiti intelektualne svojine.

(Foto: Pixabay)

U oblasti San Franciska, Ouklenda i Frimonta je tokom 2022. godine odobreno blizu 248 korisnih patenata na 100.000 stanovnika. To je povećanje od 52 odsto u odnosu na 2012. godinu, prema podacima Kancelarije za patente i žigove Sjedinjenih Američkih Država (USPTO).

Korisni patenti se dodeljuju za izum ili otkriće novog i korisnog procesa, mašine ili sastava materija.

Najveći deo novih patenata odobren u oblasti tehnologije računara – sa udelom od oko 28 odsto u svim patentiranim inovacijama.

Čovek ili AI?

Smernice koje je izdao USPTO u februaru sugerišu da korišćenje AI ne sprečava pojedinca da se smatra izumiteljem u patentnoj prijavi.

Ovakve situacije se procenjuju na osnovu svakog pojedinačnog zahteva i slučaja. Ipak, federalni apelacioni sud je 2022. presudio da izumitelj mora biti „osoba“, a ne AI sistem, prenosi Nova ekonomija.

„AI treba posmatrati kao sofisticiran alat koji asistira ljudskoj inovativnosti“, dakle slično bilo kom drugom instrumentu korišćenom u procesu inoviranja“, piše u pismu Američke asocijacije za pravo intelektualne svojine upućenom USPTO-u prošle godine.

Iako je dobijanje patenta jedna stvar, a realizacija predloženog proizvoda ili usluge sasvim druga, broj dodeljenih patenata i dalje predstavlja koristan pokazatelj za merenje „inovacije“ u kvantitativnom smislu.

Više o ovoj temi pročitajte ovde: