Preminuo pisac Abdulah Sidran

Poznati jugoslovenski književnik i pisac scenarija za kultne filmove Emira Kusturice, Abdulah Sidran, preminuo je u 80. godini.

Abdulah Sidran. Foto: Wikipedia

Pisac, pesnik i scenarista iz Bosne i Hercegovine, Abdulah Sidran, preminuo je u 80. godini. Mediji iz BiH javljaju da je poslednjih nekoliko meseci bio u teškom zdravstvenom stanju.

Biografija Abdulaha Sidrana

Sidran je uređivao nekoliko omladinskih listova i časopisa u Jugoslaviji, a do aprila 1992. i početka građanskog rata bio je zaposlen na Radio-televiziji Sarajevo, kao dramaturg.

.Za svoje pesničke knjige nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća Svjetlost, Zmajeva nagrada).

Scenarista je kultnih filmova Emira Kusturice: „Sjećaš li se Dolly Bell?“ i „Otac na službenom putu“. Pisao je scenario i za „Kuduz“ Ademira Kenovića.

Bio je član Akademije nauka i umetnosti BiH.

Rođen je 1944. godine u Sarajevu. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Sarajevu i Zvorniku, a potom je u glavnom gradu BiH studirao Filozofski fakultet. (Kompas)