Kojim poslovima se bave žene u EU?

Žene u Evropskoj uniji i ovaj 8. mart dočekuju uglavnom na slabije plaćenim radnim mestima od onih na kojima rade njihove muške kolege

Izvor: Envato

Evropska unija i ovaj 8. mart dočekuje sa buketima cveća za žene, koje će one ipak primiti, uglavnom na slabije plaćenim radnim mestima od onih na kojima rade njihove muške kolege.

Gde rade žene u Evropi?

Prema podacima iz trećeg tromesečja prošle godine, žene su prošle godine preovladavale u profesijama negovateljice, sobarice, medicinske sestre i babice, gde su ukupno činile čak 88 odsto svih zaposlenih.

Zatim, 65,8 odsto službenika bile su zapravo službenice, dok su žene činile i 63,5 odsto uslužnih i prodajnih radnika, 54,3 odsto profesionalaca i 53 odsto “onih u osnovnim zanimanjima”.

A gde ne rade…

Žene su podjednako zastupljene kao i muškarci među tehničarima i stručnim saradnicima (50 odsto). Nasuprot tome, žene su retko bile zaposlene u zanatstvu i srodnim poslovima (11,1 procenata) i na poslovima montažera i rukovanja postrojenjima i mašinama (17,9 odsto). To i dalje ostaju “muška” zanimanja.

A žene među menadžerima?

Žene u EU čine ogromnu većinu ljudi zaposlenih u određenim zanimanjima, uključujući radnike za brigu o deci i pomoćnike nastavnika (92,6%), sekretarice (89,3%), nastavnici u osnovnim školama i ranom detinjstvu (88,2%), medicinske sestre i babice (87,5%) i čistačice i pomoćnice u domaćinstvu, hotelima i kancelarijama (86,5%). Među rukovodećim kadrom žena ima otprilike trećina. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: