25 godina od NATO bombardovanja voza u Grdeličkoj klisuri

12. aprila 1999. u 11:55 u NATO agresiji pogođen je međunarodni voz 393 u Grdeličkoj klisuri. Tačan broj žrtava do danas nije utvrđen, ali se pretpostavlja da je poginulo više desetina civila.

Bio je drugi dan Vaskrsa kada pre su tačno 25 godina avioni NATO alijanse razornim projektilima pogodili ekspresni voz u Grdeličkoj klisuri. (Izvor: Screenshot sa snimka RTS-a, autor Svetlana Panić Cokić)

“Ne treba se bojati ljudi, nego neljudskog u njima” – uklesano je na mermernoj ploči pored mosta na Južnoj Moravi u Grdeličkoj klisuri.

Tačan broj poginulih u napadu 12. aprila 1999, tokom NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, nikada nije utvrđen, a mnogi se vode kao nestali.

Prema različitim podacima, poginulo je najmanje 15 osoba, a više od 40 povređeno, dok se sumnja da bi broj poginulih mogao da bude veći od 50.

Tadašnji glavnokomandujući NATO snaga Vesli Klark rekao je nakon napada da cilj pilota nije bio voz, već most, a da je voz prekasno primećen.

Prema njegovim rečima, pilot je shvatio da je u prvom napadu pogodio voz, pa je u drugom napadu pokušao da završi misiju i sruši most, ali je ponovo pogodio voz koji, kako je naveo, nije video od dima.

„Dve bombe su bile namenjene mostu i u oba slučaja se nastojalo da se izbegne kolateralna šteta. To je jedna od onih žalosnih stvari koje se dešavaju u ovakvoj kampanji i svima nam je jako žao zbog toga. Činimo sve što možemo da izbegnemo kolateralnu štetu, uveravam vas u to“, rekao je tada Klark.

NATO agresija nad tadašnjom Jugoslavijom počela je 24. marta 1999. godine i trajala je 78 dana.

Prema izjavama državnih zvaničnika stradalo je oko 2.500 ljudi, od čega 500 civila, među kojima i 79 deteta. Ranjeno je više od 12.500 ljudi, a bačeno skoro 500.000 projektila i 40.000 kasetnih bombi.

(Južne vesti / N1)