25 godina od bombardovanja RTS-a i pogibije žrtava srpske vlasti i NATO

23. aprila 1999. NATO je bombardovao zgradu RTS-a. Ubijeno je 16 radnika javnog servisa. Danas svedočimo istim napadima na medije pod sličnim optužbama, bez procesuiranja nalogadavaca, i strepimo da mogu biti ponovljeni, upozorilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Nema sumnje da je RTS korišćen kao sredstvo ratne propagande, no, to ne može biti razlog za bombardovanje i ne postoji razumno opravdanje za oružani atak NATO pakta, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije. (Foto: FoNet/Milica Vučković)

U noći između 22. i 23. aprila 1999. godine, tokom emitovanja vesti, u 2 sata i 6 minuta, projektil NATO je pogodio zgradu Radio-televizije Srbije u centru Beograda.

Poginulio su radnici Jelica Munitlak, Ksenija Banković, Darko Stoimenovski, Nebojša Stojanović, Dragorad Dragojević, Dragan Tasić, Aleksandar Deletić, Slaviša Stevanović, Siniša Medić, Ivan Stukalo, Dejan Marković, Milan Joksimović, Branislav Jovanović, Slobodan Jontić, Milovan Janković i Tomislav Mitrović.

Iako je NATO zgradu RTS praktično javno stavio na spisak meta i najavio bombardovanje, zaposleni u državnoj televiziji nisu evakuisani. Svesno su žrtvovani, a njihovu pogibiju za propagandu je zloupotrebio tadašnji režima, naveo je NUNS.

Bez odgovornosti državnog i vojnog vrha

Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović jedini je osuđen za taj zločin, mada ni državni ni vojni vrh nisu učinili ništa da se zaposleni u RTS zaštite, prenosi Vreme.

Prošlo je 25 godina od zločina, a njihova odgovornost se ne pominje. Nije utvrđen lanac odgovornosti za smrt radnika, a njihova pogibija tretirana je kao posledica nepostupanja odgovornog lica po propisima o zaštitnim merama.

Napadi na medije i danas

Pre udara u Aberdarevoj ulici, tokom rata u Bosni i Hercegovini, oružana sila predvođena Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem u Sarajevu srušila je zgradu novinske kuće Oslobođenje i teško oštetila zgradu RTV doma.

„U tim bombardovanjima bilo je ljudskih žrtava, a sličan zločin dogodio se pre tri godine kada su izraelske vojne snage bombardovale zgradu u Gazi u kojoj je bilo sedište više medija, između ostalih Al Džazire i Asošijeted presa, pod izgovorom da se u zgradi kriju pripadnici Hamasa”, navode iz NUNS-a.

Budući da su danas na vlasti mnogi koji su vladali Srbijom 90-ih, ovom prilikom iz udruženja podsećaju na posledice medijskog mraka iz tog vremena.

Jutros u dva sata i šest minuta, kod spomenika „Zašto“ u Tašmajdanskom parku održan je pomen stradalim radnicima RTS-a. Poštu su im odali članovi porodica, rukovodstvo i kolege iz RTS-a, predstavnici novinarskih udruženja, ministar Nikola Selaković i drugi.

Kompas/Vreme/NUNS