SAD, Kanada i Hrvatska obeležavaju rođendan Nikole Tesle: U Srbiji bez zvanične ceremonije

Na današnji dan 1856. godine je rođen naučnik i inovator Nikola Tesla. Rođen je u Smiljanu, Vojnoj krajini Austrogarskog carstva, u porodici pravoslavnog sveštenika Milutina i majke Georgine.

Nikola Tesla u svojoj laboratoriji u Koloradu (Autor: Nepoznat. Foto: Wikipedia)

Studirao je u Gracu i Pragu, a najveća naučna dostignuća postigao je u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je kasnije postao državljanin.

Iako Srbija zbog njegovog porekla često smatra da jedina ima pravo na njegovo nasleđe, zanimljivo je da Teslin rođendan neće biti zvanično obeležen. Skromno podsećanje na dan rođenja velikog naučnika najavio je samo Muzej Nikole Tesle koji danas besplatno pušta sve posetioce.

Za razliku od Srbije, Teslin rođendan biće obeležen zvaničnim ceremonijama u SAD, Kanadi i Hrvatskoj.

Tesla EXPO u SAD

U SAD, na Long Ajlendu, gde se nalazi jedina preostala Teslina laboratorija, biće organizovan Tesla EXPO. Na ovoj manifestaciji će u čast Tesle stotine dronova osvetliti nebo, a biće organizovanja i druženja sa robotima i šou Tesla električnih automobila.

Za to vreme u Ontariju (Kanada) ispred zgrade Skupštine grada Nijagara Fols (Nijagarini vodopadi) biće podignuta zastava Dana Nikole Tesle, čime će biti svečano otvoren Tesla Fest.

Inače, u petak će se u muzeju kod čuvene hidrocentrale, koja je izgrađena prema Teslinim patentima, održati internacionalna naučna konferencija posvećena Nikoli Tesli. Za subotu je zakazano polaganje cveća od zvanične državne delegacije na spomeniku srpskom naučniku.

Proteklog vikenda u Edmontonu u Alberti peti put su Teslin dan obeležili pripadenici srpske zajednice sa, kako kažu, ciljem da celu Kanadu upoznaju sa njegovom zaostavštinom.

Tesla & friends u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se od 9. do 11. jula održava tradicionalna manifestacija „Tesla & friends“. Trodnevno obeležavanje 168. godišnjice rođenja Nikole Tesle i 11. dana nauke, tehnologije i inovacija počelo je demonstracijom Teslinih izuma u Tehničkom muzeju.

Državni zavod za intelektualno vlasništvo objavio je u utorak zbirku patenata Nikole Tesle kojih je ovaj naučnik tokom života imao čak 271 u 26 zemalja, čime se Zavod pridružio obeležavanju Nacionalnog dana Nikole Tesle.

V. Ž. / Kompas