Partijska posjeta o državnom trošku

Fondacija „Konrad Adenauer“, bliska nemačkim Demohrišćanima, ugostila je stranačku delegaciju SNS tokom puta na čijem čelu se nalazila predsjednica Narodne Skupštine Ana Brnabić.

Ana Brnabić (Foto: FoNet / Peđa Vučković)

Ovaj i drugi susreti da predstavnicima CDU-a iako partijski, predstavljeni su u Srbiji kao državna posjeta iako to nisu. Ali nema veze. Ionako su ih platili građani Srbije kroz svoje poreze.

Naprednjaci i pare

Srpska napredna stranka enormno je bogata. Razlika između nje i sljedeće partije, mjeri se svjetlosnim godinama. Recimo, SNS-u je iz samo iz budžeta Srbije od 2012. do 2022. isplaćeno preko 78 miliona evra; njen koalicioni partner – Socijalistička partije Srbije – kao druga stranka po zastupljenosti u parlamentu prihodovala je tom periodu tek 16,7 miliona evra.

Ali to je vrh ledenog brijega – pored članarina i donacija, između državne i naprednjačke kese odavno više nema razlika.

Put u Njemačku

Naprednjaci nisu poznati po štednji. Zbog čega onda nisu sami sebi platili avionske karte i hotelski smještaj? Nije da nisu imali… Odgovor već leži u spomenutoj naprednjačkoj otmici države. Za njih su partija i država jedno te isto, pa im je sasvim prirodno da svoje stranačke aktivnosti plaćaju novcem poreznih obveznika. Svako tko drugačije misli, izdajnik je i neprijatelj.

Kuda sve dalje vodi

Spomenuta državno-partijska simbioza je idealno tlo za bujanje korupcije, urušavanja javne kontrole i demokratskih vrijednosti, bahatosti, političke podobnosti, nedodirljivosti i svega ostalog što prati partiokratske i autoritarne režime.

Ma koliko se oni činili nedodirljivi i nesmjenjivi, kad-tad im dođe kraj. Problem je samo u tome što papreni račun koji tada stigne, plaća narod i to sa debelom kamatom.

F.Š. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: