Usvojen budžet Grada Beograda, rebalans najavljen već za septembar

Za predloženi budžet glasalo je 60 odbornika, protiv je bilo 18, a niko nije bio uzdržan.

Sednica Skupština Beograda na čijem dnevnom redu je bio Predlog odluke o budžetu za 2024 (Foto: FoNet / Aleksandar Barda)

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas gradski budžet za 2024. godinu.

Za predloženi budžet glasalo je 60 odbornika, protiv je bilo 18, a niko nije bio uzdržan.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je danas, na sednici gradskog parlamenta, da su predloženim budžetom ukupni prihodi 190,6 milijardi, da jedan deo ide na beogradske opštine. On je istakao da je „koncepcija budžeta takva da, pre svega, socijalna davanja ne budu ugrožena i da se uvedu nove socijalne kategorije“.

Šta je u planu

Između ostalog:

• sredstva za ovu godinu izdvojena su za radove na Bulevaru patrijarha Pavla, podvožnjak koji spaja bulevare Crvene armije i Umetnosti, Linijski park, regionalni vodovod Makiš – Mladenovac, a deo sredstava i za metro, prenosi N1.
• za obnovu Trga Nikole Pašića ove godine biće izdvojeno 630 miliona dinara, a za novi muzej Grada Beograda u Resavskoj ulici 76,9 miliona dinara.
• u predlogu budžeta se navodi da je za autobusku stanicu u Bloku 42 izdvojeno 222 miliona dinara, a za rekostrukciju ulica u užem jezgru Zemuna planirano je 200 miliona dinara.
• za mere socijalne zaštite biće uloženo skoro sedam milijardi dinara, dok su za obrazovanje predviđeni izdaci od 37,5 milijardi dinara.
• za sport, rekreaciju, kulturu i vere planirano je izdvajanje više od osam milijardi dinara, a za zaštitu životne sredine 4,7 milijardi.

“Budžet velikih rezova”

Generalni sekretar Stranke slobode i pravde Peđa Mitrović izjavio je ranije danas da je ovo – „budžet velikih rezova“.

On je na konferenciji za novinare rekao da je Srpska napredna stranka u kampanji obećala tri mosta i dva tunela, ali da ništa od toga nije u budžetu, već su projekti pomereni za narednu godinu, prenosi FoNet.

Mitrović je istakao da je razvojni deo budžeta smanjen za 16 milijardi dinara, te da je u budžetu 3,2 milijarde manje za zaštitu životne sredine, 1,5 milijardi manje za obrazovanje i 1,3 milijarde manje za kulturu.

„Nema ni novca za izgradnju ustanova kulture. Za Pozorište ‘Boško Buha’ od planiranih 480 miliona dinara za rekonstrukciju, predviđeno je svega 253 mliona dinara i završetak je prebačen za 2025. godinu“, rekao je Mitrović.

Prema njegovim rečima, u budžetu nema socijalne komponente, nema izgradnje predškolskih ustanova a novac je sa 1,3 milijarde dinara na 231 milion dinara.

“Grad bankrotirao”

Predstavnik stranke Srbija centar Boško Šindić rekao je da je Beograd bankrotirao, da su prihodi u budžetu manji nego rashodi i da se zbog toga novavac često iz budžeta Republike prebacuje u gradski budžet.

„U ovom trenutku budžetom Beograda upravljaju Vojislav Šešelj i Aleksandar Vulin koji su koalicioni partneri SNS u Beogradu“, rekao je Šindić.

Šindić je rekao da je više od 10 milijardi, odnosno oko sedam odsto budžeta, predviđeno za otplatu kamata i dugova koje je napravila SNS, te da je izdvojen 191 miliona za projekat „povećanje procenta muškaraca koji prisustvuju radionicama za reciklažu“, a 145 miliona za kanalizaciju u Kumodražu.

Potpredsednica beogradskog odbora SSP Ana Gođevac rekla je da je za 11 godina vlasti SNS potrošio 12 milijardi evra i da niko zbog toga ne živi bolje. „I ono malo projekata koje su završili, uradili su tako da večito moraju da se rade ponovo i popravljaju“, rekla je Gođevac.

Rebalans u septembru

Što se gradske sekretarke za finansije Beograda Katarine Čubrić tiče, u Predlog odluke o budžetu Grada Beograda za 2024. godinu „uključeno je sve što je započeto u prethodnih šest meseci, kao i projekcije rashoda do kraja godine“. Rebalans očekuje već u septembru.

„Očekujemo, s obzirom na to da je iza nas jako težak budžetski period, limitiran nekim uslovima iz zakona koji se tiču privremenog finansiranja, da pristupimo izradi rebalansa već u septembru, nakon sveobuhvatnije i kvalitetnije analize budžeta na osnovu procene prihoda i rashoda koji slede do kraja godine“, kazala je.

Čubrić je na sednici Skupštine grada Beograda rekla i da su budžetom predviđena sredstva za redovan rad, funkcionisanje grada i gradskih organizacionih jedinica, te da je uključena pomoć za decu od po 20.000 dinara.

Gradsko saobraćajno preduzeće radilo je rebalans programa zato što je „dobilo dodatnih milijardu i osamsto (miliona) tekućih subvencija iz budžeta grada Beograda za tekuće poslovanje, tako da iznos subvencije za 2024. godinu za to preduzeće iznosi tri milijarde“, rekla je, između ostalog, gradska sekretarka za finansije.

FoNet / N1