Memorandum o primeni razvoja nuklearne energije: Ima li Srbija kadrove za „nuklearnu avanturu“?

Cilj Memoranduma o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije je da se pokrene pitanje u stručnim i naučnim krugovima da li Srbiji treba nuklearna energija ili ne, rekao je stručni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Bubnjević i dodao da Srbija mora prvo da reši problem kadrova ako uopšte misli da se upušta u „nuklearnu avanturu“.

EDF-ova nuklearna elektrana u Katenomu u Francuskoj (Foto: Stefan Kühn/Wikimedia Commons)

Memorandum je Ministarstvo rudarstva i energetike u sredu potpisalo sa predstavnicima pet drugih ministarstva i 20 fakulteta, naučnih instituta i energetskih preduzeća, među kojima je i Institut za fiziku.

Da li nam je potrebna nuklearna energija?

Bubnjević je za FoNet rekao da ovaj dokument, kao i svaki memorandum o razumevanju, pre svega daje sliku o tome da postoji obostrana želja – naučnih institucija i nadležnih organa – da se tom pitanju pokloni pažnje, ali ne više od toga.

„Jedna dobra inicijativa u vezi s tim je raspisivanje tendera i celi poduhvat preispitivanja koje rešenje u pogledu nuklearne tehnologije bi bilo najbolje za Srbiju i da li nam je to uopšte potrebno“, objasnio je Bubnjević.

On smatra da Srbija mora prvo da reši problem kadrova ako uopšte misli da se upušta u „nuklearnu avanturu“, a druga stvar je da se na tom putu uspostavi saradnja između naučnih institucija i nadležnih organa.

Moraju građani da se pitaju

Treći aspekt je da takva pitanja ne mogu zaobići volju građana, tvrdi Bubnjević dodajući da ako se razmišlja o dugoročnom razvoju nuklearnih kapaciteta neophodno je paralelno sa ukidanjem Moratorijuma pitati građane da o tome odluče na referendumu.

„Sigurno ne u ovoj fazi, zato što je veoma rano i mnogo ima koraka koji treba da se urade, ali ako se razmišlja o građenju nuklearnih kapaciteta, to je ustaljena praksa da se u nekom trenutku o tome pitaju građani na referendumu“, kazao je Bubnjević.

Nuklearna energija je najjeftinija

Govoreći o prednostima nuklearne energije, Bubnjević je rekao da je to jedna vrsta energetskog izvora koja je ekološki povoljna zato što ne uzrokuje klimatske promene, donosi stabilnost na dugoj skali – u smislu snabdevanja energijom i predstavlja ekonomski najpovoljnije rešenje koje postoji.

„Kad se uporede cene iskopavanja uglja ili nekog drugog energetskog resursa, nuklearni kapaciteti, kada su već izgrađeni, zapravo su najjeftiniji koji postoje“, rekao je Bubnjević i ukazao da je njihova gradnja skupa i nuklearna energija je uvek povezana sa određenom vrstom upravljanja rizikom, koji se ne može zanemariti.

FoNet

Pročitajte i: