Marin le Pen i Srbija

Le Pen je 2017. je najavljivala da će, ukoliko postane predsjednica Francuske, otpriznati Kosovo. Sada to ne govori.

Marin le Pen (Foto: FoNet/AP)

Nacionalno okupljanje Marin le Pen je najjača stranka posle prvog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj. Nema dobre alternative.

Ako Nacionalno okupljanje osvoji apsolutnu većinu, francuski predsjednik Emanuel Makron suočava se sa neugodnom kohabitacijom.

Ukoliko je ne osvoje, otvara se novo pitanje – kako formirati vladu od tri političke grupacije od kojih ni jedna ne može sa drugom. Ali što sve ovo znači za Srbiju?

Mož’ da bidne, ne mora da znači

Le Pen je 2017. je najavljivala da će, ukoliko postane predsjednica Francuske, otpriznati Kosovo. Sada to ne govori.

Isto tako, veličala je Putina, ali i prestala ubrzo nakon napada Rusije na Ukrajinu.

No i dalje postoji čitav niz pitanja na kojim se njeni stavovi ne razlikuju od onih koje zastupa naprednjački režim u Beogradu.

Riječ je prvenstveno o evroskepticimu, bar dok je Evropska unija ovakva kakva je.

Ipak, kada su u pitanju odnosi Beograda i Pariza, ne treba očekivati dramatične promjene.

Sve i ako bude primoran da imenuje za premijera formalnog lidera Nacionalnog okupljanja Žordanua Bardelija, ustavna moć Makrona neće biti mnogo okrnjena. Ovo je razlog i da predsjednik Srbije nastavi sa dosadašnjim odnosom prema Parizu.

Kad tamo, a ono međutim 

Nastavi li se rast Nacionalnog okupljanja, moguće je i da Srbija povede politiku nalik na ono kakvu vodi prema Rusiji ili Trampu.

Konkretno: da u tabliodima počnu izlaziti hvalospjevi o francuskim desničarima – pogotovo ako neko od njih izjavi nešto u duhu aktualnog režima – a da se, zvanično, ispuštaju neutralni tonovi.

Posljedice

Kako god da se završe parlamentarni izbori u Francuskoj, njihov rezultat će imati veliki uticaj u čitavoj Evropi i, naravno, Srbiji. A kad smo kod toga, ovaj desničarski i demagoški uzlet naprednjacima nije mrzak. Naprotiv.

F.Š. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: