Nalet lopovluka u nemačkim trgovinama

Trgovci u Nemačkoj imaju sve veći problem sa lopovima: Institut za istraživanje tržišta procenjuje da su kradljivci iz maloprodajnih prodavnica prošle godine izneli robe za 2,8 milijardi evra.

U nemackim prodavnicama prošle godine se primetno više kralo. Analitičari to delom pripisuju finansijskim problemmima građana pod udarom krize, a delom manjku stručnog osoblja. (Foto: Martin Schutt, dpa)

Šteta je za značajnih 15 odsto veća nego godinu ranije. Na meti lopova najčešće su prodavnice hrane i odeće, i apoteke.

Vodeći autor studije, Frank Horst, učestalo pribegavanje krađi po radnjama samo delom pripisuje krizi i finansijskim problemima ljudi, prenosi dpa.

Manjak osoblja olakšava posao lopovima

Drugi deo problema je manjak kvalifikovane radne snage u maloprodaji. „Mnoge prodavnice danas nemaju dovoljno osoblja, a to je olakšica lopovima. Samo prisustvo osoblje obeshrabruje krađu“, rekao je Horst.

Kradljivci najčešće uzimaju žestoka pića, duvanske proizvode, kozmetiku, brijače, energetska pića, hranu za bebe i kafu. Učestalo se kradu i meso, mesne prerađevin i sir.

Većina počinilaca su povremeni lopovi, ali oko četvrtina su profesionalni kradljivci koji funkcionišu i u organizovanim bandama.

Kradu i dobavljači

Sve u svemu, neslaganje pri popisu 2023. poraslo je za pet odsto, na 4,8 milijardi evra. U ulaze gubici zbog krađe koju čine kupci, zaposleni i osoblje dobavljača i uslužnih kompanija, ali i organizacioni nedostaci, poput pogrešno istaknute cene.

Na gubitku je i država, jer kroz lopovluk u maloprodaji gubi oko 560 miliona evra poreskog prihoda.

Kompas