Lokalni izbori u Čačku: Čekajući rasplet

Gotovo mesec dana od završetka lokalnih izbora, u Čačku se i dalje ne zna ko je zvanično pobedio na izborima. Gradska izborna komisija i dalje ćuti, rezultata izbora nema, a lokalna opizicija tvrdi da vladaju haos i bezakonje.

Ilustrativna fotografija (Foto: Envato)

Šta se trenutno događa

Viši sud u Čačku doneo je presudu kojom je usvojio žalbu liste „Svi za Čačak“. Time je poništeno rešenje GIK, kojim je većina vladajuće koalicije u Izbornoj komisiji potvrdila odluku predsednice komisije o uvidu opozicionih predstavnika u izborni materijal, kao i krnji zapisnik koji je o obavljenom uvidu sačinio načelnik gradske uprave za opšte poslove Nebojša Bežanić. Predstavnici pet opozicionih izbornih lista izvršili su uvid još 6. i 7. juna, neposredno nakon održanih izbora i u zakonskom roku.

Šta kaže opozicija

„Većina u Izbornoj komisiji iz redova vlasti već je donela niz protivzakonitih odluka zbog kojih je Viši sud u Čačku u više navrata poništavao njihova rešenja. Gradska izborna komisija oglušila se i o najnoviju presudu Višeg suda koja je od njih zahtevala donošenje izveštaja o uvidu u kompletan birački materijal”, stoji u zajedničkom saopštenju opozicionih lista iz Čačka. Smatraju kako je vlast sprmna na sve kako bi prekrojila izborne rezultate i na silu zadržala većinu. Najavili su da će uložiti prigovor Gradskoj izbornoj komisijui, a ako je potrebno i Višem sudu.

Priredili: M.J., J.G./Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: