Koncerti kuršumlijskog Kulturnog leta – poturanje estrade kao kulture

Koncerti zvijezda estrade Jelene Karleuše i Dragane Mirković obavezni su dio ovogodišnjih kulturnih manifestacija u Srbiji.

Zašto osiromašena, depopulisana Kuršumlija ovog leta troši desetine hiljada evra za koncerte estradnih zvezda. (Foto: Ceca Press, X)

Ne zna se zašto lokalne vlasti smatraju da baš takav program odlikuje njihovu sredinu, niti koliko to košta.

Ima se, može se

Nešto se ipak zna. Recimo za tri koncerta koji će biti organizirani tokom “Kulturnog leta 2024”,  Turistička organizacija u Kuršumljiji će platiti 6.453.062 dinara ili oko 55.000 evra. 

Portal „Južne vesti“ napominju da ovom iznosu treba dodati i troškove kulturno-tehničke realizacije – oko 8.500 evra. 

Najskuplje je koncert Svetlane Cece Ražnatović – oko 40.000 evra. nastup “Tropiko benda” košta  oko 11.500 evra, a grupa “Wonder Strings” dobiće 3.700 evra. 

Ovaj potez lokalne vlasti pravdaju  “strateškim ciljem opštine Kuršumlija da u što kraćem vremenskom periodu postane prepoznatljiva i jedna od najposećenijih turističkih destincija na nacionalnom i regionalnom nivou.“ 

Stanje stvari

Prema popisu stanovništva iz 2022. u Kuršumliji je živjelo 15 823 stanovnika, dok ih je na prethodnom popisu iz 2011. bilo 19.213. 

Dakle, općina je u za 10 godina izgubila 4.390 žitelja. U četiri od 93 sela koje joj pripadaju više niko ne živi.

Inače, Kuršumlija spada u devastirana područja Republike Srbije, odnosno, općine čiji stepen razvijenosti je ispod 50 posto republičkog prosjeka. 

Kuda dalje?

Nema sumnje da će se Kuršumljani i njihovi gosti proveseliti na “Kulturnom letu 2024”, a lokalni ugostitelji čak i nešto zaraditi. 

Međutim, tih 55.000 evra straćenih u tri koncerta neće ama baš ništa promijeniti. 

Ta vrsta „ulaganja“ spada u tipičnu naprednjačku ekonomiju duplog dna, poput stadiona u Loznici na primjer. 

Neko će tu sigurno biti i te kako „dobar“, ali ne i žitelji Kuršumlije. Oni sigurno znaju kako bi mnogo pametnije mogli upotrijebiti taj novac za stvarno poboljšanje uvjeta u kojim žive.  

F.Š./Vreme  

Više pročitajte ovde: