Koliko Srba ima nemačko državljanstvo?

U Nemačkoj legalno živi oko 250.000 Srba, u proseku duže od petnaest godina. Od jula će većina njih moći da uzme i nemački pasoš pride. Hoće li biti navale, tema je kojom se bavi portal “Vreme”.

Foto: Envato

Nemačka od ove godine dopušta institut dvojnog državljanstva. Zakon kojim je ovo omogućeno, nakon više odlaganja stupa na snagu 1. jula. Osim dvojnih pasoša, zakon predviđa da se državljanstvo može dobiti posle pet godina boravka, umesto dosadašnjih osam. U posebnim slučajevima može već posle tri godine.

Deca rođena u Nemačkoj dobijaće državljanstvo automatski, ako im roditelji borave u Nemačkoj barem pet godina.

Kako ovo izgleda u brojevima

Među dvanaest miliona stranaca u Nemačkoj, čak 5,3 miliona tu je preko deset godina. Često se nisu odlučivali za nemački pasoš kako ne bi postali stranci u svojoj staroj domovini ili zbog komplikacija koje nosi procedura ispisivanja iz državljanstva. Uskoro će isto pravo imati i većina od 251.365 srpskih građana koji žive u Nemačkoj.

Šta donosi nemački pasoš

Nemački pasoš drugi je najjači na svetu – sa njim se bezvizno može putovati u 190 zemalja ili teritorija (sa srpskim u 136). Stranac sa neograničenom dozvolom boravka u Nemačkoj gubi sva prava ukoliko odjavi nemačku adresu na duže od šest meseci. Ali, ako uzme državljanstvo, uvek može da se vrati u Nemačku.

Priredili: N.R., J.G./Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: