Koje destinacije u Srbiji najviše biraju turisti?

U poslednje vreme beleži se veliki porast dolazaka turista iz Kine i Turske, ali rat u Ukrajini čini da primat i dalje drže putnici iz Rusije.

Hotelska soba, ilustracija (Vladdeep, Envato)

U Srbiji je u martu ove godine bilo 11,7 odsto više dolazaka turista nego godinu dana ranije, odnosno deset odsto više noćenja.

Šta vole turisti u Srbiji?

Veliki broj noćenja zabeležen je u Vrnjačkoj banji, na Zlatiboru, Kopaoniku i u Beogradu. Kada se radi o noćenjima u banjama, najviše ih je bilo u Vrnjačkoj banji gde je u martu bilo 44.140 noćenja i u Sokobanji gde je bilo 30.510 noćenja u martu, vidi se iz podataka Republičkog zavoda za statistiku.

Kod domaćih turista beleži se rast broja noćenja od 10,2 odsto, a kod stranaca 9,7 odsto.

Odakle nam dolaze stranci?

Najviše noćenja u martu su ostvarili putnici iz Rusije – 49.869 noćenja i iz Turske – 43.769 noćenja. Iza njih slede posetioci iz BiH i Hrvatske, Bugarske i Severne Makedonije.

Na sedmom mestu u martu su bili kineski turisti koji su tog meseca ostvarili 20.926 noćenja, a od početka ove godine 55.716 noćenja, po čemu su i dalje u „top 10“ zemalja takozvanog dolaznog turizma.

Šira slika

U Srbiji tradicionalno dominiraju turisti iz okolnih zemalja, prevashodno Bosne, ali se u poslednjih nekoliko godina uočava skok tri druge kategorije posetilaca. Prvo su Rusi, čiji je broj dramatično porastao od izbijanja rata u Ukrajini, tako da treba imati na umu da se u njihovom slučaju uglavnom ne radi o klasičnom turizmu, već su često u pitanju migranti, koji su se doselili u Srbiju pa prvo vreme provode u hotelima i drugim ugostiteljskim smeštajima dok ne pronađu trajnije rešenje.

Drugi trend je rast broja turista iz Turske koji traje već duže vremena i na kraju veliki skok poseta kineskih turista, za koje je je Srbija jedna od retkih evropskih destinacija u koju mogu potpuno slobodno da putuju, a često im služi i kao početna tačka pri proputovanju kroz region i Evropu. Dobri odnosi Srbije i Kine i veličina kineskog tržišta obećavaju nastavak ovakvog trenda i u ubuduće.

Nova ekonomija

Više o ovoj temi čitajte na: