Ko će predavati našoj deci: U prvom upisnom krugu na fakultetima tek jedan kandidat za nastavnika hemije

U poređenju sa prethodnom školskom godinom oko 600 studenata manje nego prethodne godine se intersovalo za društveno-humanističke nauke.

(Foto: FoNet/N1 printscreen)

Polaganje prijemnih ispita na fakultetima državnih univerziteta u Srbiji počelo je u ponedeljak, 24. juna. Testiranja traju do 28. juna, a 1. jula će biti objavljene preliminarne liste upisanih akademaca.

Na psihologiji na jedno mesto konkuriše pet kandidata

Sudeći prema prijavama potencijalnih brucoša, i dalje je najpopularnija psihologija na Filozofskom fakultetu u Beogradu, medicina, stomatologija, i IT fakulteti. Na Beogradskom univerzitetu predviđeno je 15.283 mesta za brucoše, od kojih su dve trećine budžetska.

U poređenju sa prethodnom školskom godinom, zabeležen je pad interesovanja za društveno-humanističke nauke sa upisom oko 600 studenata manje. Takođe, fakulteti iz grupacije tehničko-tehnoloških nauka upisali su oko 250 studenata manje.

Na Fizičkom fakultetu u Beogradu, interesovanje za nastavnički smer Opšte fizike pokazuje blagi u odnosu na prošlu godinu – kada se prijavio jedan kandidat – prijavom pet kandidata u prvom upisnom krugu. Na Filološkom fakultetu u Beogradu, smer Srpski jezik i književnost takođe beleži blagi porast – sa prijavljenih 94 kandidata. Prošle godine prijavilo se njih 24 od 100 planiranih mesta.

Poražavajuća situacija na nastavničkom smeru na Hemijskom fakultetu

Dekan Hemijskog fakulteta, profesor Goran Roglić kaže za Novu da je prijemni ispit za buduće hemičare završen, ali da će tek u upisnom roku koji predstoji videti prava slika o broju upisanih studenata.

„Na našem fakultetu na dva smera imamo veći broj prijavljenih nego što imamo mesta. To su smerovi hemija i biohemija“, kazao je on. „S druge strane, na druga dva smera imamo manje prijavljenih kandidata. To su hemija životne sredine na koju se prijavilo svega sedam đaka od ukupnog broja 25 koliko ima mesta. Još kritičniji smer je nastava hemije na kom imamo tek jednog prijavljenog. To je zaista tužno“, ističe dekan.

Prošle godine je, podseća dekan, Hemijski fakultet upisao samo tri studenta na nastavnički smer. To je bilo veoma loše, ali ove godine je situacija još gora i poražavajuća.

Sve manje studenata na državnim fakultetima

Analiza upisa pokazuje da su samo četiri fakulteta prošle godine uspela da popune sva mesta u prvom upisnom roku: FON, ETF, Arhitektonski i Fakultet bezbednosti.

Jedan od razloga zašto ima sve više studenata na privatnim fakultetima je što se državni ne prilagođavaju trenutnim tražnjama za poslovima, rekao je ranije za „Vreme“ redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta Milo Tomašević.

Nedostatak podrške države

Dekan Roglić istakao je da su dekani fakulteta koji su najmanje popularni među srednjoškolcima i koji su osmislili platformu za spas srpskog školstva, imali samo jedan sastanak sa ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović.

On ističe da, ako se trend opadanja broja studenata na ovim smerovima nastavi, uskoro nećemo imati nijednog studenta na smeru nastava hemije. Slična situacija je i na Šumarskom i Rudarskom fakultetu, gde se takođe beleži osetan pad kandidata.

Kompas/Vreme/Nova.rs