Kanalizaciona drama Novog Sada

U Novom Sadu zgrade niču kao pečurke, ali izgradnju ne prati razvoj infrastrukture.

Infrastruktura, uključujući i vitalne poput kanalizacije, u Novom Sadu ne prati tempo gradnje. Šta su posledice? (Foto: Envato)

Sada je došlo do izlivanja kanalizacije, dvorišta plivaju u fekalijama. Smrad je nesnosan, a strah od bolesti veliki, pogotovo po ovako visokim temperaturama.

Teorija i praksa

Ako nađe sajt lista Javnog kumunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Novi Sad, čovjek mora zinuti od čuda. Tamo lijepo piše. „Sistem odvo|eđnjaa otpadnih voda je možda i najvažniji sistem za higijensku bezbednost Novog Sada. Pokrivenost teritorije grada kanalizacionim sistemomje oko 90 odsto po čemu smo u samom evropskom vrhu.“ Zbunjenost prolazi ukoliko čitala obrati pažnju kad je postavljena ova rečenica. Dakle – 2008 godina. Možda je tada tako i bilo, ali odvno više nije. 

O čemu se radi?

Uz Beograd, Novi predstavlja urbanistički eldorado. Zgrade niču kao pečurke na svakom ćošku, uglavnom sumnjive  kvaliteta, a njih ne prati, ni u tragovima, razvoj infrastrukture. Recimo, istu kanalizacionu mrežu koju je u pojedinim delovima grada koristilo stotinak stanovnika, sada upotrebljava nekoliko hiljada. 

Posledice

Upravo zbog spomenute „urbanizacije“ Novog Sada i zapuštanje razvoja infrastrukture zbog maksimalizacije profita, sigurno je samo jedno. Kanalizacija će tek da smrdi polavlja dvorišta i podrume. A kiše sve jače i jače padaju…  

Više o vome možete pročitati ovde.

F.Š./Vreme