Zeleno-levi front: Postignut dogovor da opozicija podnese predlog zakona tokom vikenda

Opozicija će da podnese predlog zakona kojim bi se građanima koji su promenili prebivalište u prethodnih godinu dana onemogućilo da glasaju na novoj adresi.

Skupština Srbije (Foto: FoNet / Aleksandar Barda)

Poslanica Zeleno-levog fronta Jelena Jerinić izjavila je danas da je na sastanku sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić dogovoreno da opozicija tokom vikenda podnese predlog zakona kojim bi se građanima koji su promenili prebivalište u prethodnih godinu dana onemogućilo da glasaju na novoj adresi.

Posle sastanka Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja o unapređenju izbornog procesa, Jerenić je rekla da je tema sastanka bila formiranje radnih tela za ispunjavanje preporuka ODIHR i unapređenje biračkog spiska.

Ona je rekla da je postignuta saglasnost za radnu grupu za ispunjavanje preporuka ODIHR i da će joj predsedavati neko iz civilnog društva.

Jerenić je dodala da su neki od njihovih komentara bili uvaženi – da se prioritetno radi na preporukama koje mogu biti ispunjene do 2. juna.

Ona je istakla da su tražili da se na prvoj narednoj sednici usvoji da ljudi koji su u prethodnih 12 meseci promenili prebivalište ne mogu da glasaju na novim adresama.

„Druga strana je pitala kako je to moguće, mi smo se obavezali da tokom vikenda dostavimo predlog zakona“, rekla je Jerinić.

Kopredsednica ZLF Biljana Đorđević rekla je da nisu postigli nikakav napredak kada je reč o komisiji za reviziju biračkog spiska. Đorđević je istakla je da je za takvu komisiju potreban zakonski osnov, ali da nije bilo razumevanja sa druge strane. Ona je rekla da će insistirati da se u radnoj grupi koja će se baviti ispunjavanjem preporuka ODIHR napiše zakon kojim će se uspostaviti komisija za reviziju biračkog spiska.

„Ako ćemo to raditi, radićemo na pravi način, nećemo učestvovati u nečemu što ne vodi nikuda. Bilo je ideja o prelaznom rešenju koje bi bilo oročeno do 2. juna, to nije prihvaćeno. Iz naše perspektive to je izgledalo kao nevoljnost da se revizija obavi na pravi način i zato na tome i dalje insistiramo“, poručila je Đorđević.

Ona je rekla da neće učestvovati u radnim grupama koje nemaju nadležnost za reviziju biračkog spiska u skladu sa preporukama ODIHR. „Nećemo učestvovati u nečemu što je farsa, što ne znači da nećemo učestvovati u procesu da dođemo do prave komisije. Od toga nismo odustali“, kazala je Đorđević.

Na pitanje o sastanku sa predstavnicima RTS i RTV, Jerinić je istakla da se nije odustalo od tog sastanka, već je sastanak odložen za ponedeljak, dodavši da je to odugovlačenje Srpske napredne stranke.

FoNet

Pročitajte i: