Vučić u UN o slučaju Banjska: Srbija će obaviti posao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je na sednici Saveta bezbednosti UN da će biti završena istraga o oružanom sukobu u Banjskoj.

Foto: FoNet/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija izjavio da će Beograd „obaviti posao“ vezan za istragu o oružanom sukobu u Banjskoj, koji se dogodio u septembru.

„Danas ništa nismo, međutim, čuli o progonu Srba na Kosovu, gde se događa etničko čišćenje“, rekao je Vučić na sednici Saveta bezbednosti UN, posvećenoj šestomesečenom izveštaju civilne misije svetske organizacije na Kosovu.

Vučić je izjavio da su napadi NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine bili agresija protiv suverene države, izvršena bez odluke UN.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je, povodom Vučićevih tvrdnji, pozvala prisutne da posete Kosovo i odluče da li „veruju sopstenim očima ili lažima“.

„Mir zahteva bavljenje prošlošću. Vučić treba da kaže da li mu je žao što je bio deo režima koji je izazvao smrt 150.000 ljudi, što negira genocid u Srebrenici i naziva bivšeg srpskog lidera Slobodana Miloševića velikim čovekom“, rekla je Vjosa Osmani.

FoNet