Vučić: Mandatar nove Vlade biće predložen za sedam do deset dana

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije biće predložen za sedam do deset dana, saopštio je u sredu uveče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: Zoran Mrđa, Fonet)

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije biće predložen za sedam do deset dana, saopštio je u sredu uveče predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Istovremeno je najavio da će kandidat za predsednika Skupštine Srbije biti dosadašnja premijerka Ana Brnabić, a kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić.

Vučić je posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke naglasio da je važno da se vlada formira što pre, „zbog EXPO-a i svega što smo obećali ljudima“.

Na zahtev predsednika SNS Miloša Vučevića, prihvaćeno je da se sa imenom mandatara za sastav Vlade sačeka sedam do deset dana, a u novoj Vladi će, obećava Vučić, biti 40-50 odsto novih ljudi.

Ako se Brnabić pokaže dobro na čelu Skupštine, može da bude i kandidat za predsednika Srbije, kazao je još Vučić, jer on tvrdi ne namerava da menja Ustav, kako bi bio i treći mandat na toj funkciji.

Odmah po izboru predsednika Skupštine Srbije, Brnabić će biti u obavezi da raspiše ponovljene beogradske izbore, koji će biti održani u roku od 45 do 60 dana.

‘Izbori ne mogu biti na Uskrs’

Vučić je rekao da izbori ne mogu biti na Uskrs, a potom je naveo izjave pojedinih političara opozicije da „im se ne sviđa određeni dan, da neće zbog maratona, Zvezde koja igra ABA ligu ili karate meča na Torlaku“.

“Onda ide najgora stvar, da mora da prođe 3. maj, jer nam odgovara da krivimo nekoga za strašan masakr u Duboni, Malom Orašju ili školi ‘Vladislav Ribnikar’. Vi slušate te monstruozne zloupotrebe najtananijih i najfinijih osećaja svakog čoveka u ovoj zemlji zbog smrti dece”, naveo je.

Vučić je precizirao da je “zamolio” Vučevića da sednu sa opozicijom i da kontrolišu upis svakog pojedinačnog čoveka u birački spisak, jer je „važno da građani steknu puno poverenje u izborni postupak, da znaju da je ovo demokratska zemlja i da nikome ne pada na pamet da nešto slično pokuša“.

Opoziciji je poručio da istraživanja pokazuju da bi, kad bi sad bili izbori u Beogradu, razlika bila puno veća u korist SNS nego u decembru.

‘Pokret nije za izbore’

Vučić je dodao i da je dobio podršku stranke za formiranje širokog pokreta, koji se ne pravi za izbore, već da bi se zemlji pomoglo u najtežim uslovima, jer su pred Srbijom i svetom „najteža vremena do sada“. (FoNet)

Više o ovoj temi čitajte na: