Vučević oko tri sata predstavljao ekspoze

Istakao da će nova Vlada Srbije biti Vlada kontinuiteta, najavio nastavak evrointegracija, saradnju sa Rusijom i Kinom, mogućnost uvođenja obaveznog vojnog roka, gradnju puteva i pruga i dodatnu pomoć za porodice sa decom.

Miloš Vučević (Foto: FoNet / Milica Vučković)

Kandidat za premijera Srbije Miloš Vučević predstavljao je svoj ekspoze oko tri sata, istakao da će nova Vlada Srbije biti Vlada kontinuiteta, najavio nastavak evrointegracija, saradnju sa Rusijom i Kinom, mogućnost uvođenja obaveznog vojnog roka, gradnju puteva i pruga i dodatnu pomoć za porodice sa decom.

On je, govoreći o spoljnjoj politici, izrazio opredeljenost Srbije da ostane na evropskom putu, ali i kritikovao EU koja postavlja političke kriterijume za ocenu napretka države, te izrazio sumnju i da će „dobri đaci“ iz regiona uskoro postati članovi.

Vučević je istakao da će Srbija održavati dobre odnose i sa Kinom i Rusijom i da neće uvoditi sankcije Rusiji.

Najavio je mogućnost vraćanja služenja vojnog roka.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, istakao je da Srbija radi na sprečavanju ulaska Kosova u Savet Evrope i da će morati da adekvatno reaguje ako članstvo bude izvesno.

Govorio je i o regionu i istakao da sa Sevrenom Makedonijom nema više nijedne teme koja bi udaljila dve zemlje, da je sa Albanijom dosegnut „maksimum odnosa u zadatim okolnostima“, ali da se verovatno nikada neće postići saglasnost o statusu Kosova i Metohije, a istovremeno ocenio da kroz istoriju Crna Gora nije imala nikog bližeg od Srbije i da nema razloga da tako ne bude ponovo.

Srbija, istakao je, nikada nije dovodila u pitanje integritet Bosne i Hercegovine, niti će to činiti, ali ističe da Srbiji „niko ne može zabraniti da voli Republiku Srpsku, kao i da niko neće moći da nametne krivicu i stigmu genocidnog naroda Srbima“.

Vučević je ocenio da Srbija sa Hrvatskom ima „kompleksno istorijsko nasleđe“, ali da je otvoren za popravljanje odnosa što će zavistiti i od druge strane.

Kada je reč o ekonomiji, istakao je da očekuje da bruto društveni proizvod u 2027. godini dostigne 94,2 milijarde evra i da može da dostigne i 100 milijardi, dok očekuje da stopa nezaposlenosti iznosi osam odsto. On je istakao da će mu cilj biti da energetika i rudarstvo budu prepoznati kao razvojna šansa ovog društva, „da nas svega nekoliko projekata definiše kao dominantnog igrača u regionu, a ne da nam predstavlja problem i bude predmet dnevnih političkih prepiranja“. „Srbija ne treba lako da odbacuje velike rudne potencijale i prirodne predispozicije, već da ih, uz ispunjavanje svih standarda u oblasti zaštite životne sredine, mudro iskoristimo za napredak, razvoj i sigurnu budućnost naše zemlje“, istakao je Vučević.

Srbija će, dodao je, postati veliko gradilište i najavio dalju izgradnju puteva, umrežavanje regionalnih puteva u Srbiji i dalji rad na izgradnji kapaciteta aerodroma. On je istakao da će specijalizovana izložba Ekspo 2027. „Igraj za čovečanstvo“ biti glavni zamajac razvoja. U ekspozeu je istakao i koliko će stanica imati dve metro linije u Beogradu, koje su predstavljane kao jedan od najvažnijih projekata u Srbiji.

Govoreći o kulturi, Vučević je rekao da je cilj Vlade koju će voditi da u oblasti kulture napravi progres kakav je ostvaren u Novom Sadu, koji je postao Evropska prestonica kulture i da i toj oblasti treba da budu stvorene pretpostavke za „kvantni skok“.

Vučević je u pogledu obrazovanja naglasio obavezu Vlade da stvori uslove za uvođenje obaveznog završetka srednje škole, jer bi to za Srbiju stvorilo komeptitivnu prednost u odnosu na okruženje i da jer bi to bio iskorak u odnosu na strategije koje sugeriše EU. On je najavio da će u sklopu razvoja filmskog stvaralaštva biti uspostavljen Nacionalni centar za film.

Vučević je istakao da žene u Srbiji treba da imaju ista prava i šanse kao muškarci, kao i da u Srbiji nema mesta za versku, rasnu, nacionalnu ili etničku mržnju. Naglasio je kako veruje u Srbiju porodičnih vrednosti, da će se voditi propisima države da je brak zakonom uređena zajednica muškarca i žene, ali da to znači da će prava seksualnih manjina biti ugrožena.

Kandidat za premijera izrazio je poštovanje prema svim verskim zajednicama u Srbiji, ali i istakao „kao vernik i pravnik“ može naglasiti da sekularizam nikada neće biti ugrožen odnosom crkve i države, kao što ni prava crkve nikada neće biti narušena zbog sekularnog karaktera države.

Najavio je usvajanje Nacionalne strategije za porodicu i donošenje odluke o tome da će roditelji za rođenje prvog deteta dobiti ukupno 500.000 dinara, za drugo dete 600.000 dinara, za treće dete ukupno 2,1 milion dinara i za četvrto 2,9 miliona dinra, kao i da treba promeniti zakon i pomoć koja se dobija za četvrto dete proširiti na svako naredno rođeno dete. Vučević je najavio i da zakon treba izmeniti tako da majke četvoro i više dece budu oslobođene poreza na dohodak. On je istakao i čvrsto opredeljenje Vlade da nastavi politiku nulte tolerancije i borbe protiv kriminala i korupcije u kojoj neće biti zaštićenih ni po osnovu partijske knjižice, ni po bilo kom drugom osnovu.

FoNet