Novi Sad: Protiv HPV virusa vakcinisano više dečaka nego devojčica

Vakcinu protiv HPV primio je 341 dečak i 332 devojčice uzrasta između devet i 19 godina.

Izvor: Envato

U poslednjih mesec dana vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV) dobilo je 673 dece u Novom Sadu, od čega je više dečaka, nego devojčica, navode iz Doma zdravlja u tom gradu za 021.rs.

Vakcinu protiv HPV primio je 341 dečak i 332 devojčice uzrasta između devet i 19 godina.

Načelnica Službe zdravstvene zaštite dece Vesna Vuleković rekla je da je u poslednjih šest meseci HPV vakcinu dobilo 1.900 dece. Dodaje da su od juna 2022. godine, kada je započeta vakcinacija protiv tog virusa, do sada vakcinisano 6.504 dece.

„U zavisnosti od uzrasta, HPV vakcina se daje u dve ili tri doze. Deca od devet do 15 godina dobijaju dve doze vakcine u razmaku od šest meseci. Deca iznad 15 godina dobijaju vakcinu u tri doze sa razmakom od dva meseca između prve dve, i četiri meseca između druge i treće doze“, navela je Vuleković.

Ona je istakla da prvu i poslednju dozu vakcine treba dati u toku godinu dana. „Važnost ove vakcine jeste u sprečavanju infekcije humanim papiloma virusom (HPV) i to onih tipova koji su najčešći uzročnici karcinoma grlića materice, koji je vodeći uzročnik smrtnosti kod žena“, istakla je Vuleković.

Infekcija HPV kod muškaraca može izazvati karcinom spoljnih polnih organa, a kod oba pola – karcinom završnog dela debelog creva, dušnika, glasnih žica, ždrela i usta, a izaziva i polne i telesne bradavice. (FoNet)