Uspešno lansirana ruska raketa Sojuz

Sojuz je trebalo da bude lansiran pre dva dana, ali je zbog tehničkog problema poletanje odloženo za danas

lansiranje rakete Sojuz na Međunarodnu svemirsku stanicu sa NASA astronautom Ekspedicije 71 Trejsi Dajson, ruskim kosmonautom Olegom Novickijem i beloruskom učesnicom svemirskog leta Marinom Vasilevskom, na kosmodromu Bajkonur u Kazahstanu (Foto: FoNet / AP)

Sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu danas je uspešno lansirana ruska raketa Sojuz, koja je na Međunarodnu svemirsku stanicu odvela kosmonauta NASA Trejsija Dajsona, ruskog kosmonauta Olega Novickog i Beloruskinju Marinu Vasilevsku.

Sojuz je trebalo da bude lansiran pre dva dana, ali je zbog tehničkog problema poletanje odloženo za danas, preneo je Tass. Let do Međunarodne svemirske stanice trajaće dva dana i očekuje se da će svemirski brod pristati na ruski segment stanice 25. marta u 18:10 časova po moskovskom vremenu.

Novicki i Vasilevska će ostati na Stanici 12 dana i vratiće se sa Sojuzom 6. aprila, zajedno sa američkom astronautkinjom Loral O’Hara. Dajson će na Stanici ostati do septembra, kada će se vratiti na Zemlju zajedno sa kosmonautima Roskosmosa Olegom Kononenkom i Nikolajem Čubom. (FoNet)