U Briselu opet bez dogovora o dinaru na Kosovu

Priština se saglasila sa predlogom specijalnog izlaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka po pitanju dinara, dok je Beograd zatražio dodatno vreme

Ilustrativna fotografija (Foto: Kompas)

Priština se saglasila sa predlogom specijalnog izlaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka po pitanju dinara, dok je Beograd zatražio dodatno vreme, izjavio je danas glavni pregovarač Kosova Besnik Bisljimi.

Bisljimi: Srpska strana nije imala ovlašćenje za odlučivanje

Bisljimi tvrdi da je srpska strana zatražila dodatno vreme, jer nije imala ovlašćenja za odlučivanje, prenosi Kossev pisanje portala Koha. Ovaj sastanak je zakazan sa idejom da stranke razmisle. “Prošle nedelje je srpskoj strani postalo jasno da se sledeći sastanak može održati samo ako dođu sa idejama za kompromis. Nažalost, i danas imamo velike razlike”, ocenio je Bisljimi.

“Dok je kosovska strana razgovarala o opcijama po kojima građani Srbije mogu da dobiju dalju finansijsku podršku od Srbije, srpska strana je delovala kao advokat Poštanske štedionice Srbije i sve vreme su razgovarali o tome kako da se reguliše licenciranje te banke, što nije ni nadležnost ni interes uključenih strana”, naglasio je pregovarač Prištine.

Bisljimi je preneo da je Lajčak, videvši nemogućnost postizanja kompromisa, izneo konsolidovan predlog, za koji Priština smatra da je konstruktivan i na dobrom putu da dovede do rešenja koje najviše odgovara građanima Srbije na Kosovu, a u isto vreme poštuje Uredbu Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara u platnom prometu. Bisljimi je potvrdio da će novi sastanak dve strane uslediti za dve nedelje.

Petković: Beograd spreman da ide ka kompromisu

Prethodno je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio da u današnjoj rundi razgovora u Briselu nisu približeni stavovi o korišćenju dinara na Kosovu, zbog čega očekuje da specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak za desetak dana uputi poziv za novi susret delegacija Beograda i Prištine.

Petković je rekao novinarima u Briselu da su dve strane i dalje udaljene kada je reč o pitanju dinara, ali da je Beograd spreman da ide ka kompromisu, te će učiniti sve što je potrebno da se pronađe rešenje, sačuva mir, ali ne ugroze srpski interesi na Kosovu. (FoNet)