Postrojenje za odsumporavanje gasova od danas u funkciji u TENT-u

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani Nikola Tesla A (TENT A) od danas je u funkciji, a ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović istakla je da će građani Obrenovca, okolnih mesta i Beograda imati značajno kvalitetniji vazduh.

Foto: FoNet/MRE

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Đedović Handanović je istakla da je u izgradnju postrojenja za odsumporavanje uloženo oko 215 miliona evra, da će emisije sumpor-dioksida biti smanjena 30 puta i da će biti redukovane emisije praškastih materija.

Ona je najavila da će postrojenje za odsumporavanje na TENT B biti završeno naredne godine, da je postrojenje za odsumporavanje već izgrađeno u termoelektrani Kostolac i da je smanjenjem emisije štetnih gasova produžen radni vek termoelektrana, kao i da je ta energija prekopotrebna dok se ulaže u vetroparkove, solarne elektrane i nove hidroelektrane.

Đedović Handanović je istakla da projekat odsumporavanja na TENT A predstavlja važan deo saradnje sa Japanom i da se vode razgovori sa Vladom Japana za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da su termoelektrane u Obrenovcu, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, među najvećim izvorima emisija zagađujućih materija, te da je ovaj projekat značajan za Beograđane.

Parlamentarni zamenik ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosaka istakao je da je to postrojenje prvi projekat u Srbiji koji se realizuje uz zajam iz japanskih jena i dodao da je projekat važan za unapređenje zelene tranzicije u Srbiji.

FoNet