U Skupštini opet bez glasanja o izboru predsednice, nastavak sednice u sredu

Upućivane su i psovke, pozivi na fizički obračun, što su predlagali poslanici SNS, a režija je isključila ton televizijskog prenosa, tako da su novinari ostali uskraćeni da čuju šta se sve dešava.

Skupština Srbije (Foto: FoNet / Aleksandar Barda)

I današnja konstitutivna sednica Skupštine Srbije završena je bez glasanja o izboru predsednice, njenih potpredsednika i članova radnih tela.

A dan je startovao uz psovke, uvrede i koškanja poslanika.

Kratak prekid zbog – svađe

Praktično samo što se počelo – stalo se. Do kratkog prekida došlo je zbog svađe, koja je pretila da preraste u fizički obračun, jer su poslanici izašli iz klupa, pa je moralo da reaguje i obezbeđenje, koje je stalo između njih.

Sve se desilo kada je predsedavajući parlamenta, najstariji poslanik Stojan Radenović, dao reč ovlašćenom predlagaču Srpske napredne stranke Milenku Jovanovu. Opozicija je reagovala. Upućivane su i psovke, pozivi na fizički obračun, što su predlagali poslanici SNS, a režija je isključila zvuk televizijskog prenosa, tako da su novinari ostali uskraćeni da čuju šta se sve dešava.

Jovanov ponovo optužio opoziciju za nacizam i fašizam

Jovanov je nakon prekida nastavio izlaganje ponovo optužujući opoziciju za nacizam i fašizam, a povodom ponovljenih izbora u Beogradu, rekao je da niko ne može da zabrani građanima da menjaju prebivalište, jer je to njihovo pravo.

Rekao je i da je opozicija ponizna u obraćanju u Evropskom parlamentu, te da traži sankcije za Srbiju i ukidanje sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije. Opozicija, kako je dodao, traži da stranci dođu i rade istragu u vezi sa izborima.

Đorđević: Izbor Brnabić – feudalizam

Na dnevnom redu je inače, izbor predsednika parlamenta. Za tu funkciju predložena je dosadašnja premijerka i potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić.

Poslanica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević ocenila je da je izbor Ane Brnabić za predsednicu Skupštine dobar potez za vladajuću elitu, čime „pokazuju kako će izgledati feudalizam“.

Ona je u raspravi ocenila da Srbija nije baš parlamentarna demokratija, jer se radi o povezanim autokratijama, i da Brnabić tu ima svoju ulogu, jer je osnivač NALED, kome je „otvorila vrata da bude Vlada umesto vlade, da piše koruptivne zakone“.

Đorđević je optužila Brnabić da je odgovorna, jer ministarstva unutrašnjih poslova i državne uprave nisu učinila ništa „povodom lažnih biračkih spiskova i promene adresa građana, u organizaciji Srpske napredne stranke“. Izbor Brnabić je, prema njenom mišljenju, propagandni potez, jer od toga niko nije imao koristi – ni žene ni LGBT zajednice. (FoNet)

Pročitajte i: