Ima li tuberkuloze u Srbiji?

U subotu pada Svetski dan tuberkuloze. Svetska zdravstvena organizacija ga obeležava da poveća svest o tom oboljenju. Kakvo je stanje u Srbiji?

Tuberkuloza je pod kontrolom u Srbiji, ali nije izbrisana. Prošle godine u zemlji je obolelo 476 i umrlo devetoro ljudi. (Foto: Shaiith, Envato)

U Srbiji je 2023. godine bilo 476 potvrđenih slučajeva tuberkuloze, dva odsto više nego prethodne godine, saopštio je danas institut Batut. Devetoro obolelih je preminulo od posledica bolesti.

Epidemiološko stanje u zemlji je stabilno 15 godina unazad, naveo je institut uoči Svetskog dana tuberkuloze 24. marta.

Stanje je stabilno 15 godina unazad

Bolest je pod kontrolom “zahvaljujući primeni programske zdravstvene zaštite zasnovane na savremenim međunarodnim strategijama prevencije i kontrole,” saopštio je Batut.

Među obolelima je, uobičajeno, naviše starijih od 59 godina. Prošle godine bilo je nešto manje slučajeva tuberkuloze među decom i adolescentima nego godinu ranije. 

Brojka iz prošle godine je ipak znatno iznad onih iz 2020-21. Više od dve trećine obolele dece i adolescenata su bile u kontaktu sa odraslim obolelim, navodi Batut.

Jedno od osmoro obolele dece „nema podatak“ da je vakcinisano

Među obolelom decom i mladima, za 13 odsto nema podatka o primljenoj BCG vakcini, koja štiti od tuberkuloze.

Tri novoregistrovana pacijenta su obolela od multirezistentne tuberkuloze, isto kao i prethodne dve godine, ali znatno manje od pet do 13 slučajeva godišnje iz 2010-18. Multirezistentna tuberkuloza je otporna na uobičajenu terapiju i posebno teško se leči. (Fonet)