Srbija u predsedavajućoj trojci svetskog partnerstva za veštačku inteligenciju

Srbija će u naredne tri godine biti član predsedavajuće trojke Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju (GPAI), saopštio je u četvrtak uveče predsednik Aleksandar Vučić.

Srbija će u naredne tri godine biti član predsedavajuće trojke svetskog partenrstva za veštačku inteligenciju. (Foto: AndersonPiza, Envato)

“Teško je dovoljno naglasiti od kakvog je ovo značaja za našu zemlju u pogledu prisustva u globalnim tokovima razvoja veštačke inteligencije“, naveo je Vučić.

GPAI je inicijativa za postavljanje globalnih standarda i pravila razvoja veštačke inteligencije. Organizacija osnovana 2020. na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona je zadužena i za globalno ubrzanje razvoja veštačke inteligencije.

Sekretarijat GPAI je pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a ekspertski centri su u Montrealu i Parizu. Još jedan će biti otvoren u Japanu. 

Srbija je GPAI pristupila pre nešto više od godinu dana. Među 29 članica su SAD, Velika Britanija, Indija, Japan, Južna Koreja, Brazil, Francuska, Nemačka, Turska i Evropska unija.

Srbija će mesto glavnog predsedavajućeg GPAI držati u drugoj godini članstva trojke. Te godine će biti domaćin godišnjeg samita organizacije. (Fonet)