„Odmor bašibozuka“ se vratio kući. Hoće li i druga dela?

Srbija je sliku „Odmor bašibozuka“ kupila na aukciji londonskog Sotebija u novembru. Ministarka kulture Maja Gojković najavljuje još sličnih akcija za vraćanje umetnina u zemlju.

"Odmor bašibozuka" Paje Jovanovića ponovo pred očima u Srbiji. Hoće li se sličnim putem kući vratiti još umetnina? (Foto: Aleksandar Barda, Fonet)

“Odmor bašibozuka” Paje Jovanovića konačno je pred domaćom publikom. Ministarka kulture Maja Gojković je nagovestila da država pokušava da otkupi i vrati kući još jedno umetničko delo. Slika Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“, koju je država otkuplna na aukciji kod londonske kuće „Sotbi“, predstavljena je danas javnosti u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu. Posetioci će moći da je vide zajedno sa drugim delvima Jovanovićevog legata.

Srbija željno iščekivala tu sliku, Ministarka kulture Maja Gojković, dodajući da država pokušava da otkupi “još jedno vredno delo”. Ona je navela da se razmišlja o formiranju tela koje će za Srbiju pratiti tržište umetnina u svetu i pokušati da vrati u zemlju dela – kako je to već učinila sa „Odmorom bašibozuka“. 

Doduše, na takvim aukcijama je teško uspeti, dodala je ministarka, jer ima mnogo bogatih kolekcionara „za koje ne znate koliko imaju novca i koliku upornost“.

(Fonet)