Povišica rudarima Resavice (uz sistematizaciju kompanije)

Rudari Resavice prema novom kolektivnom ugovoru dobijaju povišicu od 10 odsto. Do isteka tekućeg treba da bude gotova sistematizacija preduzeća.

Rudari rudnika Resavice novim kolektivnim ugovorom dobijaju povećanje plate od 10 odsto. Do isteka tekućeg biće završena sistematizacija preduzeća. (Foto: Envato)

Ugovor su danas potpisali ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, predstavnici sindikata i direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica.

„Rudari Resavice obavljaju jednako težak posao kao i rudari koji rade u drugim preduzećima koja su već dobila povećanje zarada“, navela je je ministarka. Prema njenim rečima, povećanje plate ide iz prihoda Resavice, bez dodatnih subvencija. 

Rudnici Resavice su uglavnom najveći ili među najvećim poslodavcima u opštinama gde posluju i značajno utiču na lokalnu privredu, na primer u Sjenici, Despotovcu i Sokobanji, rekla je Đedović Handanović.

Ona je naglasila da je zajednički interes vlade, kompanije i zaposlenih da Resavica posluje održivo, uz veću produktivnost, modernizaciju proizvodnje i unapređenu bezbednost rudara. Sistematizacija preduzeća, koja treba da doprinese tim ciljevima, treba da bude gotova pre isteka sadašnjeg kolektivnog ugovora. (Fonet)