Rio Tinto: Projekat Jadar samo uz stroge ekološke standarde

Ako realizuje projekat Jadar, Rio Tinto će litijum moći da prodaje samo uz eksploataciju prema strogim evropskim standardima, rekla je predstavnica korporacije Marijanti Babić. To obećanje, međutim, sigurno neće smiriti protivnike.

Šta ostaje kada se potroši litijum? To zabrinjava protivnike projekta Jadar,uptkos uveravanju Rio Tinta da eksploatacija mora da ide pod strogim ekološkim standardima. (Foto: salajean, Envato)

Projekat Jadar cilja eksploataciju jednog od “najperspektivnijih i najbolje istraženih ležišta litijuma u Evropi”, rekla je predstavnica Rio Tinta u Srbiji Marijanti Babić.

“Verujemo u projekat Jadar i da ga je moguće realizovati u skladu sa najvišim standardima životne sredine”, rekla je za Novosti od petka.

Prodaja litijuma samo uz „baterijski pasoš“

Prema njenim rečima, litijum neće moći da se proda ukoliko ne bude proizveden uz poštovanje ekoloških standarda. Osim eksploatacionog, ima “veliki potencijal da Srbiju svrsta među države … sa globalno ključnom ulogom u zelenoj tranziciji”.

Marijanti Babić je insistirala da projekat Jadar može biti realizovan samo uz apsolutno poštovanje zakona Srbije i propisa Evropske unije. 

Pritom, dodala je, Evropa uvodi digitalni sertifikat sa podacima o poreklu i održivosti materijala koji se koriste pri proizvodnji baterija za električna vozila.

Milijarde ulaganja, radna mesta i zarada sa jedne…

Prema podacima iz 2011. godine, projekat predviđa ulaganje 2,55 milijardi evra i 3.500 radnih mesta, sa 1.300 zaposlenih na eksploataciji i preradi u narednih nekoliko decenija.

U državni budžet godišnje bi trebalo da se sliva oko 180 miliona evra, odnosno jedan odsto ukupnog prihoda, rekla je Babićeva.

… zagađena rupa i okolina sa druge strane medalje?

Rio Tinto sa vlastima nema ugovor da pokrene Jadar, nego samo memorandum o okvirima saradnje na realizaciji projekta iz 2017. Taj dokument je podstakao masovne projekte protiv projekta koji su srpske vlasti primorale da do dalje stavi na led.

Kritičari ukazuju da je eksploatacija litijuma prljav proces koji može da zagadi široku oblast i podzemne vode toksičnim materijama. Neuralgična tačka je i zabrinutost da će Srbiji, osim ogromne i zagažene rupe u zemlji, ostati samo sitniš, dok će najveći deo lukrativnog posla završiti drugde. (Fonet)