Digitalizacija ključ svih reformskih preporuka

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) danas je predstavila novo izdanje Sive knjige sa 100 preporuka privrede, lokalne samouprave i civilnog društva za poboljšanje poslovnog okvira. Digitalizacija je ključ skoro svih reformskih preporuka budućoj vladi Srbije, rekao je predsednik NALED Dejan Đokić.

Predsednik NALED Dejan Đokić je predstavio novo izdanje Sive knjige 100 reformskih preporuka vladi Srbije. On je rekao da se nada boljoj realizaciji nego prethodnih godina. (Foto: Aleksandar Barda, Fonet)

“Nadamo se da će nova Vlada Srbije ubrzati reforme i uspeti da prevaziđe magičnu brojku od 12 delimično ili potpuno sprovedenih preporuka Sive knjige godišnje,” rekao je Đokić. To je bio tempo proteklih nekoliko godina. 

On je predočio 10 prioriteta buduće vlade – elektronsko plaćanje svih taksi i naknada i ukidanje parafiskala, smanjenje fiskalnog opterećenja najnižih zarada, objedinjena naplata poreza i doprinosa za preduzetnike, kao i elektronsko čuvanje i dostavljanje dokumenata iz radno-pravnog odnosa. 

Đokić je dodao da NALED predlaže i uvođenje eKartona i eBolovanja, jačanje kapaciteta i dalju digotalizaciju inspekcija, uspostavljanje jedinstvene digitalne platforme za prostorno planiranje – eProstor.

Dalje, vlada treba da reši pitanje ozakonjenja i uvođenje depozitnog sistema za povrat ambalaže. 

Od 100 preporuka, 19 novih i 81 ažurirana

Prema rečima Đokića, novo, 16. izdanje Sive knjige uključuje 19 novih preporuka za uklanjanje administrativnih prepreka poslovanju u Srbiji, uz 81 ažuriranu.

Među preporukama rešenim prošle godine je ukidanje konverzije, uvođenje obavezne primene zelenih kriterijuma i kriterijuma kvaliteta u određenim javnim nabavkama. 

Đokić je pozdravio i postavljanje regulatornog okvir za digitalizaciju zdravstva i elektronske komunikacije u skladu sa standardima Evropske unije. 

NALED na svom sajtu navodi da su državne institucije Sivu knjigu prihvatile kao “jedan od ključnih dokumenata u procesu kreiranja javnih politika i sprovođenja regulatornih reformi”. (Fonet)

Više o ovoj temi čitajte na:

https://kompas-info.com/najnovije/ziofre-politicka-volja-i-vizija-za-prave-reformesrbija-eu-ref/