Ambasadorka: Tempo pristupa EU zavisi od Srbije

Švedska čini sve što može da Srbija uđe u Evropsku uniju, ali tempo pristupa zavisi od političke volje u Srbiji, rekla je ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David. Ona je u razgovoru za današnju Politiku dotakla i intervenciju NATO protiv Jugoslavije 1999.

(Foto: Dmitry_Rukhlenko, Envato)

“Činimo sve što možemo da Srbija postane članica EU što je pre moguće”, izjavila je za Ben Davidova. Međutim, “od Srbije, od političke volje u zemlji, zavisi kada će postati deo Unije”.

Srbija je rekla da želi u EU. Sada mora da ispuni kriterijume

„Srbija je donela odluku i aplicirala je za članstvo u EU i time ušla u proces, gde prihvatate kriterijume tog procesa koji se moraju ispuniti da biste napredovali u tom procesu“, dodala je Ben Davidova. Ambasadorka ukazuje da je Srbija druga u svetu po visini iznosa koje dobija iz fondova EU.

„Paralelno sa tim, Švedska bilateralno daje oko 13 miliona evra godišnje od početka 2000-tih. Ta podrška sastoji se u pomaganju Srbiji da sprovede reforme kako bi ispunila kriterijume za prijem u EU“, objasnila je. „Ne postoji drugi međunarodni igrač koji bi ponudio iste mogućnosti“.

NATO osnažen ulaskom Švedske. Intervencija ’99. „zaustavila etničko čišćenje“

Upitana brine li je mogućnost širenja sukoba Rusije i Ukrajine na Evropu, Ben Davidova je rekla da je to ne brine, odnosno da je uverena da će Ukrajina pobediti u tom radu, a Rusija izgubiti.

„Zato je prioritet broj jedan da podržavamo Ukrajinu koliko god bude potrebno. Ulaskom u NATO, Švedska je bezbednija, a NATO je postao jači. NATO je sredstvo demokratije, neagresivan savez, savez za mir i saradnju“, rekla je švedska ambasadorka.

Na komentar da se građani Srbije ne slažu sa tim, Ben Davidova je objasnila da je intervencija NATO bila „poslednji pokušaj da se zaustavi etničko čišćenje na Kosovu i da se zaustave konflikti na zapadnom Balkanu koji su dugo trajali“. (Fonet, Kompas)