Srbija izgubila pred evropskim sudom po tužbi bivšeg vozača

Srbija je pred Evropskim sudom za ljudska prava izgubila po tužbi nekadašnjeg vozača državnog preduzeća Nacionalni park “Šar planina”. Čovek se žalio što ni posle presude domaćeg suda nije dobio okasnelu platu, a posebno što mu je direktor zbog evropskog procesa pretio otkazom.

Srbija je pred Evropskim sudom pravde izgubila po tužbi penzionisanog vozača koji je tražio svoju platu. (Foto: Envato)

Evropski sud za ljudska prava danas je jednoglasno presudio protiv Srbije po tužbi jednog penzionisanog radnika državnog preduzeća koji nije dobio svoju platu. Naime, Sud je u predmetu „Boškoćević protiv Srbije“ konstatovao kršenje člana 34 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Milivoje Boškoćević, nekadašnji radnik nacionalnog parka „Šar planina“ na Kosovu, sudu u Strazburu se žalio zbog neizvršene presude domaćeg pravosuđa o zaostalim platama.

Dalje, njemu je zbog toga generalni direktor parka pretio gubitkom posla. Pismo upozorenja Boškoćeviću je predstavljalo „pritisak“ i „zastrašivanje“ i ometalo je njegovo pravo na individualnu peticiju na osnovu sistema Konvencije, saopštio je Savet Evrope. Sud je utvrdio da je vlada Srbije odgovorna za radnje poslodavca podnosioca predstavke i njegovog generalnog direktora, dodaje se u saopštenju.

Boškoćević je u penziju je otišao 2017. Presudu za isplatu zaostale zarade u Sbiji je bivši vozač je dobio 2009. godine, a Evropskom sudu za ljudska prava se žalio naredne. Direktor mu je pretio otkazom nedugo pošto je pokrenuo taj postupak.

(Fonet)