Srbija će umesto Libije platiti dug za oružje

Dug će biti isplaćen tako što će Srbija kompenzovati svoj 43 godine star dug Libiji po osnovu kredita za uvoz nafte i kredita za jugoslovenski naftovod iz 1975.

Ilustratitvna fotografija (Izvor: Envato)

Preduzeću Ist ajron (East Iron) iz Beograda kome Libija duguje više od 10 miliona evra za oružje koje je isporučila 2014. dug će, zajedno sa kamatama, platiti Srbija, piše Forbs.

Kako će dug biti otplaćen?

Dug će biti isplaćen tako što će Srbija kompenzovati svoj dug Libiji po osnovu kredita za uvoz libijske nafte iz 1981. i kredita za jugoslovenski naftovod iz 1975.

Preduzeće Ist ajron tužilo je Libiju iako nije bilo direktni prodavac, nego je to potraživanje u međuvremenu preuzelo od kiparske firme Karso limited (Charso).

Ko je sklopio ugovor?

Ugovor o isporuci oružja iz 2014. sklopili su Karso i libijsko ministarstvo odbrane . Prema podacima kiparskog poslovnog registra, Karso je osnovan 2012. i njen zastupnik je Atanasija Jakobidu. Dostupni javni podaci pokazuju da je povezana s najpoznatijim srpskim trgovcem oružjem, Slobodanom Tešićem.

Pri sklapanju ugovora o preuzimanju potraživanja, kao zastupnik Karsa pojavljuje se Nemanja Kuntić. Prema pisanju podgoričkog lista „Dan“, u poslu izvoza minobacača iz Albanije u Jemen, preko Crne Gore, učestvovala je Tešićeva firma Munstorm enterprajz, koju je u tom poslu zastupao Kuntić. Forbs ističe da je Kuntić vlasnik 25 odsto firme Ist ajron.

Karso i Ist ajron sklopili su ugovor o ustupanju potraživanja u martu 2018. Ist ajron je već u avgustu iste godine tužio Libiju pred domaćim sudovima, zahtevajući da namiri dugovanja. U tužbi u koju je Forbs imao uvid, tužilac je naveo da je marta 2018. poslao libijskim vlastima opomenu pred utuženje na koju one nisu odgovorile. (FoNet)