Odlazak Slađane Milošević, ikone novog YU talasa

Jugoslovenska i beogradska pop-rok ikona 1970-ih i 80-ih Slađana Milošević preminula je sa navršenih 68 godina. Kršila je tabue i bila je jedan od pokretača novog talasa jugoslovenske muzike.

Došla je zima, a otišla je Slađana Milošević, jedna od ikona novog talasa jugoslovenske muzike. Slađana Milošević (Foto: Promo/LP)

Avangardna jugoslovenska i beogradska umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je Fonetu njena prijateljica Biljana Petrović.

Miloševićeva je preminula posle kraće bolesti, a datum i vreme sahrane biće naknadno objavljeni. 

Ikona novog talasa YU muzike

Aleksandra Slađana Milošević rođena je u Beogradu 3. oktobra 1955. Bila je jedna od ikona novog talasa 80-ih u Jugoslaviji.

Prvi solo nastup je imala na jednom festivalu 1974. U vrh jugoslovenske pop-rok scene izbila je 1977. pesmom Au, Au. Te godine je nastupila na legendarnom koncertu kod Hajdučke česme u Beogradu.

Princeza i Dolazi zima

Slađana Milošević je počela da ruši stare tabue pesmom pod nazivom Seksi dama, koju su brojni radijski i TV televizijski programi zabranili. 

Verovatno najveći hit, Princeza, snimila je 1984. u duetu sa Dadom Topićem. Njena pesma Dolazi zima se redovno vrti i danas. (Fonet)