MMF i Srbija otvaraju treću reviziju stendbaj linije

MMF i Srbija u četvrtak otvaraju pregovore u okviru treće revizije stendbaj aranžmana vrednog oko 2,4 milijarde evra.

Vlada Srbije u četvrtak počinje razgovore sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda u okviru treće revizije stendbaj aranžmana s kraja 2022. (Foto: Milica Vučković, Fonet)

Misija Međunarodnog Monetarnog fonda (MMF) sutra, 14. marta, u Beogradu počinje pregovore o trećoj reviziji stendbaj aranžmana sa Srbijom.

“Ako bi trebalo da odaberem jednu reč koja bi najbolje opisala srpsku ekonomiju, izabrao bih – otporna. Srpsku ekonomiju tako vidim, jer se sa nedavnim globalnim udarima izborila na impresivan način”, rekao je šef delegacije Donald Megetigan. 

Solidni makroekonomski pokazatelji

Prema njegovim rečima, rast nastavlja, a inflacija se smanjuje. Javni dug je ispod 60 procenata bruto domaćeg proizvoda, a rezerve su na rekordnom nivou, rekao je Megtigan uoči razgovora sa predstavnicima srpske vlade.

“Sve ovo govori u prilog jakim makroekonomskim pokazateljima i otpornosti srpske ekonomije”, rekao je. On je Narodnu banku pozvao da pažljivo motri inflatorna očekivanja. 

MMF je stendbaj liniju vrednu oko 2,4 milijarde evra odobrio decembra 2022. Drugu reviziju i pristup tranši od oko 400 miliona evra odobrio je krajem prošle godine. (FoNet)

Više o ovoj temi pročitajte na: