Gruhonjiću opet prete smrću

Dinko Gruhonjić, direktor udruženja Nezavisnog društva novinara Vojvodine se u ulazu svoje zgrade suočio sa porukom da se spremi za umiranje.

Preteći grafit ispred zgrade Dinka Gruhonjića (Foto: Dinko Gruhonjić na X)

Direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i univerzitetski profesor Dinko Gruhonjić ponovo se suočio sa pretnjom smrću. 

Naime, na zidu u ulazu zgrade u kojoj živi sa porodicom jutros je osvanula poruka: „Dinko – Šakiću za večni dom si spreman” sa potpisom „Srpska Vojvodina“, saopštilo je NDNV.

Zašto „Šakić“?

Prezime Šakić je aluzija na Dinka Šakića, komandanta ustaškog logora Jasenovac, osuđenog 1998. na 20 godina zatvora. Dinko Šakić je preminuo 2008. u zatvoru Lepoglava.

NDNV: Odgovorne institucije i političari koji pozivaju na linč

Gruhonjić je na Iksu objavio da se grafit sa pretnjom „pojavio u po bela dana“. „Hvala svima koji su omogućili da do ovoga dođe“, dodao je i drugom objavom podsetio na ranije pretnje, ispisane na istom mestu. NDNV u saopštenju zahteva “hitno procesuiranje odgovornih” za otvorene pretnje ubistvom.

Udruženje odgovornost “za su direktno ugrožavanje fizičke bezbednosti” novinara pripisuje institucijama  i političarima koji “potpaljuju javnu hajku i pozive na linč”. Osim Gruhonjića, pretnje je primila i predsednica NDNV Ana Lalić. Te pretnje mogu imati tragične posledice, upozorava novinarsko udruženje.

Pitanje stranim organizacijama i vladama

NDNV je predstavnike međunarodnih organizacija i stranih vlada zapitalo kako svojim građanima opravdavaju finansijsku ili bilo kakvu drugu podršku “režimima koji otvoreno guše slobode i prava građana … i prete smrću onima koji se usude da kritički misle i govore”. (Fonet)